Filipínští novináři demonstrovali za své zavražděné kolegy

Manila - Novináři ve filipínské Manile uspořádali protestní pochod za své mrtvé kolegy. Požadovali rychlé vyšetření krvavého masakru, při němž zemřelo 52 lidí - mezi nimi byly i na dvě desítky novinářů, kteří doprovázeli místní politiky na registraci k volbám. Filipínská prezidentka vyhlásila v provincii Maguindanao, Sultan Kudarat a ve městě Cotabato výjimečný stav a poslala tam vojenské posily.

Filipínské bezpečnostní složky dnes na místech pondělního masakru v provincii Maguindanao na jihu země objevily dalších šest těl. Počet obětí krveprolití, zapříčiněného rivalitou mezi kandidáty na post provinčního guvernéra, se tak zvýšil na 52. Nejméně 18 obětí jsou údajně novináři, což je podle zahraničních médií rekordní počet mrtvých žurnalistů během jednoho incidentu.

Masakr se odehrál v okamžiku, kdy se skupina kolem místního kandidáta na guvernéra, Esmaela Mangudadatui, jela zaregistrovat k volbám. Mrtvá těla se stopami po kulkách a po bodných ranách byla nalezena ve dvou masových hrobech nedaleko hlavní silnice v Maguindanao. Ve vyhloubených jámách byla zasypána i dvě auta. Filipínské úřady intenzivně pracují na vyšetření případu, zatím však oficiální podezřelé nejmenovaly.

Podle mluvčího armády Romea Brawnera může masakr souviset s rivalitou mezi klanem současného guvernéra Datua Andala Ampatuana, šéfa mocné místní rodiny, a Mangundadatuem. Příbuzní obětí jsou přesvědčeni, že klan současného guvernéra celou akci zorganizoval. Má prý k dispozici vlastní milici.

Mangudadatuovi údajně před registrací k volbám vyhrožovali smrtí, proto prý poslal na cestu manželku, která při masakru zahynula. Volební kandidát si zřejmě myslel, že jeho rodinu ušetří.