Vakcína proti H1N1 způsobila v Kanadě vážné alergické reakce

Ženeva - Vakcína proti prasečí chřipce použitá v Kanadě způsobila „v neobvyklém počtu závažné alergické reakce“. Informaci přinesla agentura AFP s odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci. V Kanadě byla proto stažena jedna šarže vakcín farmaceutického koncernu GlaxoSmithKline, který dodává vakcíny proti chřipce i do Česka. České úřady oznámily, že očkování v ČR dál pokračuje. Podle informací České televize se očkovací vakcíny, které v Kanadě způsobily alergické reakce, do Evropy nedodávají.

„V Kanadě byl zaznamenán neobvyklý počet vážných alergií na vakcínu,“ řekl mluvčí WHO Thomas Abraham. „Příslušné kanadské orgány jednu šarži vakcín od GSK stáhly a uskutečňují nyní potřebné testy, aby zjistily příčiny těchto alergií,“ dodal. Podle něj bylo důvodem pro tento krok šest případů vážných alergických reakcí na vakcínu.

Abraham upozornil, že WHO za současné situace nemění doporučení týkající se užití vakcín proti prasečí chřipce. „Musíme nejprve porozumět tomu, co se děje v Kanadě,“ zdůraznil.

Podle agentury Reuters kanadský úřad veřejného zdraví spolu s GlaxoSmithKline oznámily, že vyzvaly téměř polovinu z 13 kanadských provincií a teritorií, aby přestaly používat šarži asi 172 000 dávek vakcíny.

Česko podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně po informaci o výskytu nežádoucích vedlejších účinků nebude měnit svoji vakcinační strategii. „Očkování, které v těchto dnech zahajujeme, nebudeme zastavovat,“ zdůraznil mluvčí. Podle něj je důležité, že informace o vedlejších účincích „byla včas zachycena“. Ministerstvo nyní vše prověřuje.

Do Česka se vakcína proti prasečí chřipce firmy GlaxoSmithKline vyrobená v Severní Americe, která způsobila v Kanadě problémy, nedováží. Koncern vyrábí vakcínu pro Česko v Drážďanech.