Írán zase otáčí, chce prý vyvážet obohacený uran

Teherán – Íránská vláda si opět rozmyslela, zda přistoupí na nabídku západních mocností, které chtěly, aby Teherán vyvážel mírně obohacený uran, za který by mu potom na oplátku dodaly palivo pro výzkumný reaktor v Teheránu. Podle íránského ministerstva zahraničí Teherán vyveze obohacený uran do zahraničí, pokud dostane hodnotné palivo. V minulosti se přitom z Íránu ozývaly hlasy, že nabídku Západu vláda nevyužije.

„Nikdo v Íránu nikdy neřekl, že jsme proti posílání uranu obohaceného na 3,5 procenta do zahraničí,“ oponoval dnes mluvčí ministerstva. Dodal ale zároveň, že Írán na nabídku přistoupí, pokud bude mít záruku, že za to získá palivo obohacené na 20 procent. 

Íránská vláda ale v tom případě trvá na simultánní výměně paliva za uran na íránském území. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí nezapomněl dnes také zdůraznit, že Írán je sám schopen vyrobit si uran obohacený na střední úroveň. „Naši experti jsou schopni produkce uranu obohaceného na 20 procent. A Smlouva o nešíření jaderných zbraní to nezakazuje,“ upozornil mluvčí.

Rusko, USA a Francie v říjnu navrhly, aby Írán vyvezl 75 procent svého slabě obohaceného uranu, nechal ho v Rusku obohatit na téměř 20 procent a Francie by pak z něj vyrobila palivo pro Írán. 

Cílem Západu je rozptýlit obavy z íránského jaderného programu, obává se totiž, že Teherán plánuje vyrobit jadernou zbraň. Odčerpání velkého množství íránských zásob obohaceného uranu by ale její vývoj zpomalilo.