Íránská opozice vzkazuje vládě: Zastrašit se nedáme

Teherán - Íránský opoziční předák a neúspěšný prezidentský kandidát Mír Hosejn Músáví ujistil, že opoziční hnutí bude pokračovat ve svých aktivitách. Zároveň prostřednictvím internetu varoval íránskou vládu, aby se nepokoušela své odpůrce zastrašovat. Hlavní střety mezi opozicí a íránským vedením prezidenta Mahmúda Ahamdínežáda proběhly v červnu v Teheránu po diskutabilních prezidentských volbách, jež opozice označila za zmanipulované.

„Vláda by neměla zastrašovat lidi ve snaze dosáhnout toho, aby změnili svou cestu… toto hnutí bude pokračovat a jsme připraveni zaplatit jakoukoli cenu,“ citovala dnes agentura Reuters z Músávího webové stránky.

Músáví zároveň kritizoval plán vlády postupně přestat využívat státní energetiku a do pěti let odbourat dotace potravin a pohonných hmot. Írán přitom patří k největším producentům ropy na světě, avšak nemá kapacity pro její rafinaci a spotřebu pohonných hmot ze 40 procent kryje dovozem. Vládní opatření by znamenalo by to další růst spotřebitelských cen. „Dotace platí všechny velké ekonomiky. Ti, kdo tvrdí, že subvence jsou špatné a musejí být zrušeny, jsou na omylu,“ prohlásil Músáví na své webové stránce.

Prohlášení přišlo v den, kdy byl k šesti letům vězení za podněcování protestů proti režimu odsouzen další opozičník, bývalý viceprezident Mohammad Alí Abtahí. Zatčen byl po červnových bouřích, z televizní obrazovky se pak k vyvolávání veřejných nepokojů přiznal. Abtahího rodina a kolegové se ale dali slyšet, že byl k přiznání donucen.

Povolební situace: zatýkání a tresty smrti

Íránská opozice odmítá uznat výsledek červnových prezidentských voleb, v nichž podle oficiální verze obhájil mandát dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Podle opozičních představitelů je Ahmadínežádovo vítězství podvod. Po volbách v Íránu propukly nejsilnější protesty za posledních 30 let, které vláda nakonec tvrdě potlačila. Opozice tvrdí, že při policejních akcích zahynulo 70 lidí, úřady připouštějí tři desítky mrtvých.

Tisíce protivládních demonstrantů skončily ve vazbě a asi 200 osob je stále vězněno. Stovka lidí už byla postavena před soud a obžalována z organizování protestů a z pokusu svrhnout vládu. Íránské ministerstvo spravedlnosti tento týden oznámilo, že pět obžalovaných dostalo tresty smrti a 81 lidem bylo uloženo vězení od šesti měsíců do 15 let.

Mamutí vojenské cvičení hýbe íránskou armádou

Íránské ozbrojené síly dnes také v centrálních, jižních i západních částech země zahájily rozsáhlé pětidenní manévry. Zapojí se do nich jednotky pravidelné armády i oddíly elitních islámských revolučních gard. Námětem cvičení je podle íránské státní televize ochrana jaderných objektů před případným útokem.

Za klíčové jsou mimo jiné považovány lokality Búšehr, kde se buduje jaderná elektrárna, Isfahán, kde se nachází středisko pro výzkum reaktorových technologií a závod na zpracování uranové rudy, a rovněž Kóm, kde podle čerstvých informací mají Íránci nové zařízení na obohacování uranu. Právě to vyvolává znepokojení západních zemí, které se obávají, že Íránci pod rouškou energetického programu ve skutečnosti usilují právě o získání jaderné zbraně.