Náměsíčný vrah je nevinen

Londýn - Britský soud omilostnil muže, který ve stavu náměsíčnosti zabil svou ženu. Ukázalo se, že 59letý Brian Thomas trpí vzácnou psychickou poruchou. O dva roky mladší manželku Christine uškrtil, protože ji ve spánku považoval za zloděje, který vnikl do jejich obytného přívěsu. Odborníci ale uvedli, že nebyl při smyslech, a nedoporučili umístit ho do psychiatrické léčebny.

Podle BBC loni v červenci trávili manželé s karavanem dovolenou v Aberporthu v západním Walesu. V noci je ale rušila skupina mladých lidí. Thomasovi se pak zdálo, že se jeden z mladíků vloupal do jejich karavanu a začal s ním bojovat; ve snu ale uškrtil manželku. Ráno se probudil vedle jejího bezvládného těla a zavolal policii.

Podle expertů šlo o ojedinělý případ; ve světě jich je zdokumentovaných ani ne padesát. Psychiatři jsou přesvědčeni, že je zde malá pravděpodobnost, že se něco podobného stane znovu. Soudce Thomasovi řekl, že ačkoli bude cítit vinu kvůli vraždě manželky, před právem žádnou odpovědnost nenese. Už na začátku procesu zaznělo, že možné jsou pouze dva verdikty: nevinen nebo nevinen z důvodů nepříčetnosti.

Thomas trpěl po celý život poruchami spánku a náměsíčností. Přestal také brát předepsané léky na deprese a Parkinsonovu chorobu, protože mu způsobovaly impotenci. Během přelíčení Thomasův bratr Raymond zdůraznil, že Brian Thomas je slušný člověk a byl oddaný manžel. S Christine mají dvě dcery.