Kárzáí podruhé prezidentem, chce se poučit z předchozích chyb

Kábul - Dosavadní afghánský prezident Hamíd Karzáí složil prezidentskou přísahu na dalších pět let. Ve slavnostním projevu naznačil, že v následujících letech chce bojovat proti korupci, chce také dosáhnout toho, aby afghánské bezpečnostní složky do pěti let převzaly odpovědnost za bezpečnost v zemi. Karzáí prohlásil, že se ve snaze splnit tyto sliby poučí z předchozích chyb.

Karzáí má na počátku svého druhého volebního období před sebou velké úkoly. Afghánistán trápí bída i korupce. Bezpečnost v zemi navíc nezvládají ani spojenecké jednotky, ani afghánská vláda. Taliban je totiž nejsilnější za posledních 8 let. Každý den umírají v Afghánistánu při útocích lidé. I dnes po útoku sebevražedného atentátníka na jihu Afghánistánu přišlo o život 10 lidí.

Hamíd Karzáí, staronový afghánský prezident:

„Slibuji, že se budu řídit posvátnou islámskou vírou, budu dodržovat ústavu a další afghánské zákony a budu dohlížet na jejich uplatňování.“


A násilí chce teď Karzáí zastavit. „Měli bychom se poučit z chyb a neúspěchů posledních osmi let,“ konstatoval dnes znovuzvolený prezident. Karzáí vyslovil naději, že afghánské jednotky budou do pěti let schopny převzít odpovědnost za bezpečnost v zemi. „Problém mezinárodního terorismu v zemi bude překonán a vláda bude s maximálním úsilím bojovat proti obchodování s drogami,“ uvedl. 

Ve svém inauguračním projevu Karzáí také slíbil, že se bude s maximálním úsilím věnovat boji proti korupci, kterou označil za „nebezpečného nepřítele státu“. Dodal, že zkorumpovaní úředníci budou spravedlivě potrestáni. 

Karzáí vyzval ke spolupráci na obnově zbídačené země všechny strany, včetně těch, které ve volbách šly proti němu, tedy i Taliban. Ten ale účast na vládnutí odmítl. Stejně se rozhodl prezidentský kandidát a bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh. S vládou, která podle něj nemá legitimitu, chce spolupracovat pouze jako poradce. 

Karzáí se tak musí vypořádat i s tím, že v prezidentských volbách výrazně utrpěla jeho důvěryhodnost. Podle pozorovatelů totiž hlasování provázely rozsáhlé podvody. Kvůli tomu ani neproběhlo druhé kolo voleb, protože z něj odstoupil Karzáího jediný protikandidát Abdulláh Abdulláh. Volební komise proto na základě výsledků z prvního kola vyhlásila Karzáího vítězem.

Dnešní inaugurace se zúčastnilo na 800 pozvaných osob, včetně 300 zahraničních činitelů, mezi nimiž je americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, její kolegové z Británie a Francie David Miliband a Bernard Kouchner a řada dalších ministrů a diplomatů.

Nový afghánský prezident hodlá svolat takzvanou Lója džirgu, shromáždění kmenových náčelníků, u kterých chce hledat podporu. Tu mu bezvýhradně neslibují ani západní spojenci. Jejich vojáci umírají v Afghánistánu, politici doma ztrácejí voliče a ani Obamovy případné posily nemusejí nic změnit, pokud nová Karzáího vláda nebude efektivní.