Britská královna v parlamentu labouristům „přihřála polívčičku“

Londýn - Britská královna Alžběta II. dnes oživila víc než 500 let starou tradici, když v parlamentu přednesla trůnní řeč. Panovnice v ní představila vládní program legislativních změn pro příští rok. Hlavním cílem vlády je snížit deficit státního rozpočtu. Projev ale provází řada spekulací. Objevily se názory, že kabinet Gordona Browna si v předvolebním období skrze královnu snaží vylepšit svůj obraz.

Alžběta II. dnes jako každý rok předstoupila před parlament, aby představila veřejnosti v tradiční trůnní řeči priority vlády pro příští rok. Vzhledem k tomu, že vláda Gordona Browna v podstatě už jenom dožívá do voleb, které se mají uskutečnit do června roku 2010, byl ale letošní projev spíš formalitou. Kabinet totiž většinu slibů ani nestihne splnit. 

Kritici tvrdí, že vládní labouristé zneužili tradiční projev k tomu, aby v předvolebním období zpropagovali svou politiku. Lídr britských konzervativců David Cameron označil dokonce trůnní řeč za ztrátu času. Protože ale britští panovníci předstupují před parlament s trůnní řečí každý rok déle jak 500 let, jen tak tuto tradici zrušit nejde. 

Telefonát Milana Kocourka (zdroj: ČT24)

Alžběta II. dnes v parlamentu oznámila, že hlavním legislativním záměrem vlády pro příští rok, je snížit deficit rozpočtu na polovinu. Kabinet chce také rozšířit bezplatnou domácí péči o důchodce. Plánuje také reformu školství, především zvýšit všeobecnou úroveň vzdělání. 

Vláda dnes také navrhla přísnější regulaci bankovního sektoru. Chce dát větší pravomoci regulačnímu úřadu FSA, který by měl zabránit manažerům bank, aby pobírali neúměrné odměny.