Volby v Iráku ohroženy, komise zastavila jejich přípravu

Bagdád - Konání iráckých parlamentních voleb plánovaných na leden je znovu ohrožené. Irácká volební komise dnes zastavila jejich přípravu, protože sunnitský viceprezident Tárik Hášimí vetoval nový volební zákon. Ten po dlouhých průtazích schválil irácký parlament před necelými 14 dny.

Termín iráckých parlamentních voleb je stále ohrožen. Zákon, který po dlouhých obstrukcích nakonec poslanci schválili, teď smetl ze stolu irácký viceprezident Hášimí.

Zákon počítal se zvýšením počtu poslanců z nynějších 275 na 323, odůvodněno je to nárůstem populace. Proti zákonu se ale ohradili jak sunnité, tak Kurdové. Kurdové dokonce pohrozili bojkotem voleb. Podle nového zákona měli dostat tři nová křesla, to se jim ale zdá málo, a požadovali proto přerozdělení mandátů.

Výhrady k novému volebnímu zákonu má i Hášimí, který dnes oznámil veto. Nelíbí se mu totiž první článek předpisu. Po americké invazi v roce 2003 odešlo z Iráku do zahraničí mnoho sunnitů. Hášimí nyní požaduje, aby několik parlamentních křesel připadlo právě těmto lidem.

„Nejsem proti celému zákonu, ale jenom proti jeho prvnímu článku. Chci, aby byl zákon spravedlivý i vůči lidem, kteří žijí v cizině. Doufám, že o tom parlament bude hlasovat co nejdřív a že se volební termín stihne,“ řekl.

Irácká volební komise dnes v reakci na Hášimího prohlášení oznámila, že zastavuje přípravu voleb.