V pákistánském Péšávaru zahynulo při dalším útoku 10 lidí

Péšávar (Pákistán) – Při sebevražedném atentátu na policejní stanici v pákistánském Péšávaru zemřelo deset lidí včetně čtyř dětí. Informovala o tom pákistánská policie. Město u afghánské hranice je poslední dobou častým terčem útoků. Včera sebevražedný atentátník odpálil nálože na velení vojenské zpravodajské služby a zabil dvanáct lidí. Před dvěma týdny usmrtil výbuch na místním tržišti přes stovku lidí. Radikálové tak odpovídají na ofenzivu armády proti Talibanu v Jižním Vazíristánu.

Auto s útočníkem vybuchlo před policejním stanovištěm, před nímž stála kolona. Exploze se ozvala ve chvíli, kdy chtěli policisté vůz prohledat. Podle policie jsou mezi mrtvými čtyři děti, jedna žena a dva policisté, zraněny jsou dvě desítky osob. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale radikální Taliban, proti němuž bojuje armáda v pohraničí, v minulosti pohrozil odvetnými útoky ve městech.

Péšávar je středisko Severozápadní pohraniční provincie a v posledních dnech se tam stalo několik podobných atentátů. Jen minulý týden při nich zahynulo padesát osob. Při tom pátečním zaútočil sebevrah na regionální velení hlavní pákistánské vojenské zpravodajské služby ISI a zabil dvanáct lidí.

Zesílené útoky radikálů jsou reakcí na ofenzivu pákistánské armády proti povstaleckému hnutí Taliban, která byla zahájena v polovině října v pohraničním Jižním Vazíristánu.