Kulky atentátníků ukončily život „somálského Falconeho“

Mogadišo - Dvojice maskovaných atentátníků zastřelila somálského soudce šajcha Mohameda Abdi Awareho, který poslal do vězení už desítky námořních pirátů a radikálních islamistů. Stalo se to před mešitou v přístavním městě Bossasso, které je centrem poloautonomní provincie Puntland. Právě tam mají somálští piráti jednu ze svých základen.

Šajch Aware nedávno poslal za mříže čtyři členy protivládního radikálního hnutí Šabáb, o němž se USA domnívají, že je africkým spojencem teroristické sítě al-Káida. Awareho příbuzní se domnívají, že za jeho smrtí mohou stát některé z gangů, jejichž členy soudce nejvyššího soudu v minulosti odsoudil. Podle ministra bezpečnosti Puntlandu Mohameda Said Samatara byli v souvislosti s jeho zabitím zadrženi tři muži. Maskovaní ozbrojenci dnes v hlavním městě Puntlandu Garowe také zabili člena regionálního zákonodárného sněmu.

Podobně jako Aware skončil v roce 1992 italský prokurátor Giovanni Falcone, který se specializoval na vyšetřování a odhalování zločinů mafie. Byl jednou z vůdčích postav boje proti organizovanému zločinu v Itálii. Zemřel ve věku 53 let na následky atentátu.