Japonsko posílá do Afhgánistánu pět miliard

Tokio - Pět miliard dolarů slíbila japonská vláda Afghánistánu na dalších 5 let. Středolevicový kabinet premiéra Hatojamy v říjnu oznámil, že ukončí svou námořní misi, která podporuje koaliční jednotky v zemi. Finanční pomoc pravděpodobně půjde na civilní účely, na rozvoj infrastruktury a do zemědělství. Oznámení o dodatečné finanční pomoci přichází několik dní před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Japonsku.

Japonsko chce peníze posílat do Afghánistánu dalších pět let. Peníze ale půjdou na civilní účely. Tokio chce podpořit rozvoj infrastruktury a zemědělství. Zároveň chce finance věnovat na integraci bývalých bojovníků radikálního hnutí Taliban zpět do společnosti. 

Nová vláda premiéra Jukia Hatojamy se už v minulých měsících dala slyšet, že se chce soustředit spíš na civilní než na vojenskou pomoc.  I když bude Japonsko misi v Afghánistánu podporovat finančně, své lidi začíná stahovat. V lednu ukončí službu v Afghánistánu japonské námořnictvo, které podporuje koaliční jednotky působící pod velením USA v Afghánistánu.