Ve Fort Hoodu se zádušní mší rozloučí s oběťmi masakru

Fort Hood - Základna v texaském Fort Hoodu se rozloučí se 13 vojáky, které zastřelil vojenský psychiatr Nidal Malik Hasan. Zádušní mše by se měl zúčastnit i americký prezident Barack Obama. Devětatřicetiletý major střílel na základně minulý čtvrtek. Třináct vojáků zabil a dalších třicet zranil. Během střelby ho zadržela policie. Podle vyšetřovatelů nebyl jeho útok plánovaný.

Malik Hasan měl být odvelen na zahraniční misi v Iráku nebo Afghánistánu. To ale nechtěl. Nesouhlasí totiž s americkými operacemi v muslimských zemích, přesto ho tam armáda poslala. Hasan vyřešil situaci tím nejhorším způsobem, přišel zřejmě největší masakr na vojenské základně ve Spojených státech v historii. Major si vzal tradiční arabské oblečení a začal střílet na neozbrojené kolegy. 

Během střelby zneškodnili Hasana policisté. Upadl do komatu, ale už je při vědomí. Komunikovat teď bude hlavně s přiděleným právníkem. Ten už dal najevo obavy, jestli bude Hasanovi kvůli velké publicitě případu zaručený spravedlivý proces. 

Fort Hood se loučí s oběťmi masakru (zdroj: ČT24)

Masakr odsoudila i americká muslimská sdružení. Jenže třeba bývalý kazatel mešity ve Virginii označil Hasanův čin za hrdinství. Na jeho kázání chodili teroristé odpovědní za útoky z 11. září před 8 lety. A právě kazatele se major snažil několikrát kontaktovat.

Na základně Fort Hood zastřelil vojenský psychiatr 13 lidí.
Zdroj: ČT24