Tři Američané zadržení v Íránu jsou obviněni ze špionáže

Teherán – Tři Američané, které v Íránu koncem července zadrželi na hranici s Íránem, byli dnes obviněni ze špionáže. Jde o trojici občanů USA, kteří cestovali po Blízkém východě. Spojené státy popírají, že by šlo o špiony, turisté se prý jen ztratili. Zatím není jasné, zda již byla formálně vznesena obžaloba. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes vyzvala íránské úřady, aby Američany propustily.

„Trojice byla obžalována ze špionáže. Vyšetřování třech zadržených Američanů v Íránu pokračuje,“ řekl dnes íránský generální prokurátor. Zprávy z července hovořily o tom, že v Íránu byli zadrženi Shan Bauer, Sara Shourdová a Josh Fattal. Není zcela jasné, jestli byla proti Američanům vznesena formální obžaloba. V neprůhledné íránské justici totiž často podání žaloby i soud probíhají za zavřenými dveřmi. 

Skupina prý vystoupila na horu na irácko-íránských hranicích, přestože je irácká policie varovala. V místě nejsou jasné hranice mezi oběma zeměmi.   

Americká strana od začátku popírala, že by šlo o špiony. Přátelé a rodina zadržených uváděli, že skupinka se pouze dostala ve špatném čase na špatné místo. „Máme za to, že neexistuje žádný důkaz, který by podpořil jakékoliv obvinění,“ řekla dnes americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s tím, že by Írán měl Američany propustit.