Polsko, Ukrajina a Bělorusko - jiný kraj, jiná protichřipková strategie

Varšava - Polská opozice obviňuje vládu, že odkládáním nákupu vakcín proti prasečí chřipce ohrožuje zdraví lidí. Tamní ministryně zdravotnictví totiž trvá na nedostatečné účinnosti momentálně dostupných vakcín. Na Ukrajině se kvůli epidemii dokonce uvažuje o odložení prezidentských voleb. V Bělorusku pak prezident Lukašenko obvinil farmaceutické koncerny z vědomého šíření paniky.

Polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová odmítá nákup vakcín pro svou zemi a místo toho ordinuje klid. K nákupu očkovacích látek přistoupí až poté, když bude mít jistotu, že jsou bezpečné a nemají vedlejší škodlivé účinky. Podle ní jedna ze tří vakcín může být neefektivní: „Je možné, že jedna z vakcín má zanedbatelný obsah léčiva a je spíše svěcenou vodou.“

Až pod nátlakem médií navíc premiér Tusk prozradil, že se v polských skladech nachází dva miliony dávek léku Tamiflu. Jedná se přitom o nižší číslo, než jaké doporučuje Světová zdravotnická organizace. Opozice ovšem tvrdí, že ve věci nákupu antivirotik a vakcín není na co čekat. „Vyzývám premiéra Tuska, aby nešetřil na zdraví národa,“ apeluje bývalý ministr zdravotnictví Marek Balicki. Nové případy prasečí chřipky totiž hlásí Polsko každý den. V některých varšavských školách se polovinu příštího týdne nebude učit, jelikož virem prasečí chřipky je nakažen i jeden ze žáků.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Ukrajina jako země nejvíce postižená chřipkovým virem

Ovšem mnohem horší situace než v Polsku panuje na Ukrajině, kde kvůli chřipkové epidemii dokonce uvažují o možnosti odložit prezidentské volby plánované na 17. ledna. Z toho důvodu se mluví o jiném datu, konkrétně květnu 2010. V ukrajinském parlamentu proto někteří poslanci mluví o nutnosti vyhlásit v zemi výjimečný stav, což premiérka Tymošenková odmítá. Virem už na Ukrajině onemocnělo 900 tisíc lidí. Mezi 135 obětmi pak bylo 14 nakaženo virem prasečí chřipky. Na jednotkách intenzivní péče nyní leží přes 300 osob.

Viktor Juščenko, ukrajinský prezident

„Obrátil jsem se na prokuraturu, aby prověřila, zda kvůli politickým ambicím některých osob nedošlo k manipulaci s údaji ohledně chřipkové epidemie.“

Epidemie chřipky trápí i Bělorusko. Prasečí chřipka si zde vyžádala již sedmou oběť. Rozruch kolem epidemie ale běloruský prezident Lukašenko označil za provokaci farmaceutických koncernů.