Země otylých podává svým tlouštíkům pomocnou ruku

Los Angeles – Kalifornský Club Bounce je jedním z prvních podniků, které se zaměřily na obézní klientelu. Na západním pobřeží mezi San Diegem a San Franciskem je jich hned několik a jsou čím dál populárnější. Právě sem se totiž chodí po večerech bavit ti, kdo mají nějaké to kilo navíc a stydí se hopsat po parketu ve společnosti lidí s „normálními“ parametry. V USA je přitom obézní celá třetina dospělé populace.

Odpůrci těchto zařízení namítají, že nabídnout pomocnou ruku tlusťochům je nepřímo podporuje v tom, aby si svou váhu drželi. Socioložka Karen Sternheimerová však tvrdí, že vytvoření podobných míst může vést k lepšímu sebepřijetí obézních lidí, což je obratem může přinutit k tomu, že se svou váhou budou chtít něco dělat.

První hnutí za rovnoprávnost lidí s nadváhou bojující proti jejich diskriminaci vznikla v USA před 40 lety. Místa jako Club Bounce nebo Butterfly Lounge jsou však něčím úplně novým - dříve tlouštíci organizovali vlastní domácí večírky prostřednictvím internetu. Dlouholetá obhájkyně práv obézních lidí Lynn McAfeová tvrdí, že podobných klubů by mělo být víc. „Pro mnoho lidí, kteří nejsou tlustí, je to úžasná zkušenost, když mohou strávit den nebo noc ve světě obézních lidí,“ říká.