Piráti vyhrožují zabitím španělských rukojmí

Madrid  - Somálští piráti vyhrožují, že zabijí tři členy posádky španělské lodi, kterou drží v zajetí od začátku října, pokud španělské úřady nepropustí dva zadržované piráty. Rybářskou loď Alakrana zajali piráti i s 36člennou posádkou. Pokud Španělé pirátům nevyhoví, začnou krvavé lázně, únosci zabijí tři rukojmí a z posádky si vyberou tři další. Španělské ministerstvo obrany naznačilo, že je ochotno vyjednávat.

„Vzali tři z naší posádky a dali dvoudenní lhůtu,“ řekl v telefonickém rozhovoru španělské televizi kapitán Ricardo Blach z rybářské lodi Alakrana. Piráti požadují propuštění dvou svých kolegů, kteří jsou ve Španělsku obviněni z ozbrojeného přepadení a z terorismu. 

Tajemník španělského ministerstva obrany Constantino Méndez naznačil, že země chce o situaci vyjednávat. Kapitán Alakrany a rodiny zadržovaných námořníků španělskou vládu vyzvali, aby oba piráty propustila. 

Trestní stíhání zadržených pirátů je problematické. V květnu španělské námořnictvo zadrželo sedm mladých pirátů, kteří se pokusili v Adenském zálivu přepadnout loď plující pod panamskou vlajkou. Nakonec je na základě protipirátské dohody s Evropskou unií vydalo do Keni. Mezinárodní dohody totiž neříkají, kdo vlastně může piráty soudit.