Tisíce studentů demonstrovaly ve Vídni za lepší vzdělání

Vídeň – Tisíce studentů a učitelů dnes v centru Vídně demonstrovaly za volný přístup ke vzdělání. Tato akce je další v řadě demonstrací, které v Rakousku trvají už dva týdny. Na dnešní demonstraci vystoupili s projevy předáci učitelů, odborářů i studentů, akce skončila koncertem.

I když se nejprve zdálo, že dnešní protesty budou oproti těm předchozím mírnější, nakonec se ve Vídni sešly tisíce protestantů. Demonstranti se nejprve shromáždili před různými vysokými školami, nakonec se ale tyto skupiny spojily v jeden velký průvod. Agentury píší o 7 000 účastnících, organizátoři akce dokonce o 20 000.

Nespokojení protestující požadují mimo jiné volný přístup ke vzdělání, lepší financování i zlepšení podmínek vyučujících a studujících. Studenti kritizují ministra pro vědu Johannese Hahna, který by se z úřadu měl brzy přesunout do Bruselu jako nový eurokomisař.

Na tíživou situaci ve školství chtěli upozornit i kancléře. Před rakouským kancléřstvím studenti symbolicky natahovali budíky na za pět minut dvanáct. Chtěli tak Wernera Faymanna vzbudit z jeho „vzdělávacího politického spánku“.

Před dvěma týdny studenti obsadili velkou posluchárnu vídeňské univerzity, kterou od té doby „okupují“. K protestům se přidali i studenti v dalších rakouských městech.