V Itálii odsoudili 23 amerických agentů za únos imáma

Milán (Itálie) - Italský soud v nepřítomnosti odsoudil 23 bývalých amerických agentů CIA za únos muslimského duchovního v únoru 2003: 22 z nich k pěti letům odnětí svobody a jednoho k osmi letům vězení. Jde o první proces týkající se tajných letů a transferů CIA. Soudce v této kauze dále rozhodl o tříletém trestu pro dva italské agenty; viny naopak zprostil osm obžalovaných: tři Američany a pět Italů. Prokurátor požadoval tresty ve výši deseti až 13 let vězení. Nejvyšší, osmiletý trest si nakonec vysloužil bývalý šéf oddělení CIA v Miláně Robert Seldon Lady. Ministerstvo zahraničí USA vyjádřilo nad rozsudkem zklamání.

Imáma milánské mešity Usámu Mustafu Hasana, který byl podezřelý z terorismu, podle prokuratury uneslo v Miláně 17. února 2003 komando CIA za pomoci italských agentů. Přepraven byl na americkou základnu v Avianu na severovýchodě Itálie a poté do Egypta, kde byl uvězněn a údajně mučen. Byl propuštěn, ale zůstal v Egyptě a v procesu nesvědčil. Duchovní teď má dostat milion eur a jeho manželka půl milionu odškodného.

Usáma Mustafa Hasan:

„Doufám, že dostanu morální i materiální odškodnění. A Italové by měli řešit to, že americká zpravodajská služba porušila jejich suverenitu.“

Italský soud rozhodl o Hasanových únoscích (zdroj: ČT24)

V červenci 2006 milánská prokuratura požádala o vydání skupiny Američanů, kteří jsou pracovníky CIA a kteří byli z únosu imáma obžalováni. Případ dlouhodobě narušoval vztahy mezi Římem a Washingtonem, který dal jasně najevo, že své agenty italské justici nevydá. Agenti tak byli souzeni v nepřítomnosti.

„Jsme rozhodnutím soudu znepokojeni. Neuznává, že jsme postupovali na základě soudní pravomoci,“ prohlásil mluvčí Pentagonu Geoff Morrell. Mluvčí CIA George Little se odmítl k rozsudku vyjádřit. Joanne Marinerová z organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch uvedla, že verdikt soudu vyslal jasný signál vůči zločinům spáchaným CIA v Evropě, které byly „nepřijatelné a neospravedlnitelné“.