Volby v Afghánistánu: Abdulláh chce bojkotovat 2. kolo

Kábul - Afghánský prezidentský kandidát Abdulláh Abdulláh chce vyzvat k bojkotu druhého kola voleb plánovaného na 7. listopadu. Podle agentury AP to uvedl manažer jeho volební kampaně. Afghánský exministr zahraničí prý zamýšlí oznámit svůj záměr novinářům v neděli. Ve hře by tak zůstal dosavadní prezident Hamíd Karzáí jako jediný volební kandidát, což vyvolává obavy o legitimitu voleb. Abdulláh prý chce, aby se další hlasování o budoucím prezidentovi země konalo až na jaře. Do té doby by měla zemi vládnout prozatímní vláda. Úřady by tak měly čas na zajištění průhlednějšího druhého kola voleb.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že případné odstoupení druhého kandidáta legitimitu voleb neovlivní.

Politická slepá ulička v Kábulu přichází v době, kdy se prezident Barack Obama schází se svými poradci, aby rozhodl o další americké strategii v Afghánistánu včetně možného vyslání vojenských posil. Oslabená vláda v Kábulu by pro Obamu znamenala větší potíže při snaze získat podporu veřejnosti pro další kroky v Afghánistánu.

Volby v Afghánistánu: Abdulláh bude možná bojkotovat 2. kolo voleb (zdroj: ČT24)

Afghánské prezidentské volby se konaly 20. srpna a podle prvních výsledků v nich vyhrál Karzáí, který získal nadpoloviční většinu hlasů potřebnou pro vítězství v prvním kole. Kvůli rozsáhlým volebním podvodům ale byly statisíce hlasů anulovány. Karzáího zisk klesl pod 50 procent hlasů a bylo nutné uspořádat druhé kolo, v němž se s Karzáím má za sedm dní utkat bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh.

Abdulláh nevěří ve spravedlivější hlasování než v prvním kole

Ve čtvrtek ale bývalý americký velvyslanec v Kábulu Zalmay Khalilzad řekl, že Abdulláh možná „do voleb nepůjde“. „Za prvé už mu nezbylo příliš mnoho peněz a za druhé si myslím, že s ohledem na situaci pravděpodobně prohraje a možná dostane i méně hlasů než v prvním kole, což by bylo zahanbující,“ cituje Khalilzada CNN.

Abdulláh si v pondělí stěžoval, že neexistují záruky, že druhé kolo hlasování bude spravedlivější než první. Žádal výměnu několika klíčových úředníků ve volební komisi, kterou jmenoval Karzáí, ale i změny na ministerstvech a výměnu některých guvernérů provincií. Ti se podle něj podíleli na podvodech v prvním kole voleb. Ultimátum vyprší v neděli, ale Karzáí již dal najevo, že mu nehodlá vyhovět.