Zneuctění koránu vyhnalo do ulic tisíce Afghánců

Kábul – Několik tisíc lidí protestovalo v ulicích Kábulu proti americkým jednotkám kvůli údajnému znesvěcení koránu. Místní média dříve přinesla nepotvrzenou zprávu, že američtí vojáci spálili posvátnou knihu islámu při útoku na Taliban v jižním Kábulu. Demonstranti dnes na oplátku pálili americké vlajky a podobizny amerického prezidenta Baracka Obamy a žádají vyšetření incidentu. Afghánské úřady viní Taliban, že šíří pomluvy, aby vyvolal nepokoje.

Podle demonstrantů spálili zahraniční vojáci kopii koránu minulý týden při razii v provincii Vardak. Většinu demonstrujících tvořili afghánští studenti. Někteří házeli kamení a střetli se s policisty, nikdo ale zřejmě neutrpěl vážnější zranění. Demonstranti vykřikovali hesla jako „Smrt Americe“ nebo „Nechceme demokracii, chceme jen islám“.

Mluvčí amerických jednotek a vojsk NATO v Afghánistánu Elizabeth Mathiasová odmítla nařčení ze zneuctění koránu a tvrdila, že jde o šíření pomluv povstaleckým hnutím Taliban. V Afghánistánu stoupá napětí kvůli druhému kolu prezidentských voleb, které se má konat 7. listopadu. Taliban v sobotu vyzval Afghánce, aby hlasování bojkotovali.

Protiamerická demonstrace v Kábulu
Zdroj: ČT24