Tymošenková jde proti Janukovyčovi do prezidentských voleb

Kyjev – Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková se přímo postaví proti svým hlavním politickým rivalům Viktoru Janukovyčovi a Viktoru Juščenkovi a bude se ucházet o prezidentský post. Jako svou kandidátku na dnešním sjezdu nominovala Tymošenkovou její strana Blok Julije Tymošenkové. Nynější ministerská předsedkyně je jednou z favoritů voleb a má šanci stát se první prezidentkou Ukrajiny. Prezidentské volby by se na Ukrajině měly konat příští rok 17. ledna. Současná hlava státu Viktor Juščenko je podle zpravodaje ČT Miroslava Karase prakticky bez šancí.

Prorusky smýšlejícího Viktora Janukovyče nominovala na prezidenta již v pátek jeho Strana regionů. V projevu ke kandidátům stranického sjezdu Janukovyč slíbil, že v případě zvolení učiní z Ukrajiny neutrální zemi. Jasně se tak postavil proti politice nynějšího prozápadního prezidenta Viktora Juščenka, který se k velké nelibosti Moskvy snaží dostat Ukrajinu do Severoatlantické aliance.

Největším Janukovyčovým volebním soupeřem by měla být právě Tymošenková. Zatímco Janukovyče by podle průzkumů chtělo volit 22 až 27 procent obyvatel, pro Tymošenkovou se vyslovuje 13 až 16 procent voličů. Až daleko za nimi je v preferencích nynější prezident Juščenko.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Juščenko se do čela státu dostal po tzv. oranžové revoluci na přelomu let 2004 a 2005. Tehdy kandidoval proti Janukovyčovi, který byl zprvu vyhlášen vítězem voleb. Ty ale byly po masových protestech prohlášeny za zmanipulované.