Piloti se během letu zapovídali a minuli letiště o 240 kilometrů

Minneapolis (USA) - Letadlo americké společnosti Northwest Airlines mířící se 144 cestujícími na palubě ze San Diega do Minneapolisu přeletělo ve středu o více než 240 kilometrů své cílové letiště. Dvojice pilotů se prý zapovídala. Kvůli obavám, zda nejde o únos, však byla zalarmována policie i armáda, vzlétly i stíhačky.

Kontroloři ztratili kontakt se strojem Airbus A320 ve středu ve 20:00 místního času a piloti se jim ohlásili až o hodinu a čtvrt později, kdy už byli nad městem Eau Claire ve Wisconsinu, 241 kilometrů za Minneapolisem. Posádka požádala o povolení k návratu a později bezpečně přistála na minneapoliském letišti St. Paul, kde na stroj čekala letištní policie, aby se ujistila, že letoun nebyl unesen.

Posádka letadla uvedla, že ji rozptýlila „vzrušená debata o politice letecké společnosti“. Podle amerických vojenských úřadů byly kvůli incidentu uvedeny do pohotovosti i bojové stíhačky.

Karel Mündel v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Případ nyní prošetří Americký národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB), který hodlá na základě letových dat, hlasových záznamů a rozhovorů s piloty mimo jiné zjistit, zda posádka letu 188 nebyla příliš vyčerpaná a neusnula. Piloti byli až do ukončení vyšetřování NTSB uvolněni z aktivní letecké služby.

Letadlo společnosti Northwest Airlines přeletělo o více než 240 kilometrů své cílové letiště v Minneapolisu
Zdroj: ČT24