Severní Korea hladoví, pomoc ze zahraničí dostane jen třetina lidí

Pchjongjang - Potravinová situace v Severní Koreji je podle OSN zoufalá. Pouze třetina hladovějících má přístup k pomoci od Světového programu pro výživu. Vyplývá to ze zprávy zvláštního zmocněnce OSN pro Severní Koreu. Ta uvádí, že mezinárodní pomoc se dostane jen ke 2 milionům lidí. Na tíživé situaci se podepisují restrikce tamního režimu i sankce zavedené po raketových zkouškách a jaderném testu.

Podle zpravodaje OSN Vitia Muntarbhorna je situace v Severní Koreji velmi špatná. „Situace kolem dodržování lidských práv v zemi zůstává vzhledem k represivní povaze režimu stále bezútěšná,“ uvádí. Mnoho Severokorejců žije hluboko pod hranicí chudoby a bídy. 

Podle zvláštního zpravodaje OSN se situace zlepšovala až do poloviny tohoto roku. Potravinový program OSN měl totiž přístup k větší části obyvatelstva, a mohl tak pomoci celkem 6 milionům lidí. Ovšem v polovině roku se situace změnila hlavně kvůli sankcím, jež OSN zavedla v reakci na druhý jaderný test KLDR. Teď může program OSN pomoci jen asi 2 milionům Severokorejců.

Režim se zaměřil na ženy

Nedostatek potravin má hned několik příčin. Jednou z nich jsou i mezinárodní sankce proti KLDR, které zemi uvrhly do izolace. Další příčinou je i bezohledná politika severokorejského režimu, který stoprocentně ovládá veškeré ekonomické aktivity. Státní aparát kontroluje obrovské zásoby nerostných surovin. 

Špatnou situaci ještě vyhrotila nová nařízení namířená především proti ženám. Ty nad 49 let nesmějí obchodovat, ženy mají také zakázáno jezdit na kole, což je jejich klíčový dopravní prostředek na cestě do práce. Kvůli tomu je většině žen znemožněno dostat se na trh a vydělat si nějaké peníze. Mnohé rodiny tak nemají na to, aby nakoupily jídlo. Některé ženy už se proti nařízením bouří, kdo ale nechce skončit v pracovním táboře nebo ve vězení, musí se novému předpisu přizpůsobit.