Sacharovovu cenu získali ruští aktivisté

Štrasburk/Brusel – Sacharovovu cenu letos získají ruští aktivisté Oleg Orlov, Sergej Kovaljov a Ljudmila Alexejevová. Cenu každoročně od roku 1988 uděluje Evropský parlament lidem, kteří podporují svobodu lidských práv. Kromě ocenění získávají držitelé také 50 tisíc eur. Loni Sacharovovu cenu získal čínský disident Chu Ťia.

„Lidé, kteří brání lidská práva, musejí mít právo svobodně se projevovat,“ řekl při vyhlašování vítězů ceny šéf Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Evropský parlament podle prohlášení rozeslaného novinářům doufá, že tímto krokem přispěje k ukončení strachu, násilí a pronásledování, kterému čelí obránci lidských práv v Rusku.

„Tyto tři osobnosti byly v rámci Evropského parlamentu vybrány spíše jako zástupci obecného počtu obránců lidských práv v Rusku. Nejde tedy o ocenění, které by bylo uděleno jenom jim,“ upozornil zpravodaj ČT v Rusku Josef Pazderka.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Tito tři lidé ale patří k jedněm z nejvýraznějších opozičních aktivistů. Orlov a Kovaljov se aktivně zasazují za obranu lidských práv v Rusku v rámci organizace Memorial. Ta se zastává jak lidí, kteří byli utlačováni za minulého režimu, tak i všech osob, které jsou pronásledovány v novodobém Rusku.

Alexejevová patří k jedné z veteránek sovětského disidentského hnutí. Komunistickým režimem byla donucena k emigraci do USA. Po pádu režimu se do Ruska vrátila a aktivně se zde zasazuje za práva lidí. I ona pracuje v rámci hnutí Memorial.

Loni cenu získal čínský kritik tamního režimu Chu Ťia, který si ji pak ale nemohl osobně převzít, neboť je ve vězení.