Nejméně 30 mrtvých v Somálsku po střetu islamistů s vojáky AU

Mogadišo - Nejméně 30 lidí dnes zemřelo a další desítky byly zraněny při střetu mezi islámskými ozbrojenci a vojáky mírových sil Africké unie (AU) v hlavním městě Somálska Mogadišu. Střelbu z minometů zahájili ráno somálští rebelové napojení na radikální islamistickou skupinu Šabáb na somálské letiště, odkud somálský prezident odlétal na summit AU v Ugandě.

Na incident odpovědělo dělostřelectvo sborů AU. Střely těžce ozbrojené armády mířily na čtvrti obývané civilním obyvatelstvem. Podle šéfa somálské ambulance jde o jedno z nejhorších bombardování v poslední době. Prezident Somálska šajch Sharif Sheikh Ahmed údajně vyvázl bez zranění.

Podle majitele obchodu na trhu Bakara jeden granát zničil betonový dům a zabil šest lidí. „Hledali úkryt v betonové budově, ale tak velké granáty proniknou i nejpevnějším domem. Nemůžeme jít ven, abychom spočítali, kolik lidí ještě zemřelo,“ řekl. V Mogadišu trval relativní klid od začátku října. Radikální islámské skupiny Šabáb a Islámská strana, teoretičtí spojenci proti slabé, Západem podporované vládě, tehdy na jihu země obrátily zbraně proti sobě ve sporu o kontrolu nad jedním ze somálských přístavů.  

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991, kdy povstalecké klany svrhly prezidenta Mohammeda Siada Barreho. Od roku 2007 zde bylo zabito 19 tisíc Somálců a půldruhého milionu jich bylo vyhnáno z domovů. Z chaosu v zemi podle expertů profitují radikální povstalecké skupiny, z nichž některé mají podle USA vazby na mezinárodní teroristickou síť al-Káida.