Berlusconi sexistickým vtípkem urazil tisíce italských žen

Řím - Italský premiér Silvio Berlusconi má další skandál. Skoro sto tisíc žen podepsalo petici, v níž ho pranýřují za sexistické chování. Berlusconi v živě vysílané televizní diskusi prohlásil o opoziční 58leté političce Rose Bindiové, která ho kritizovala, že „je spíš krásná než inteligentní“. Někteří pozorovatelé reakci Italek označují za projev nové vlny feminismu v tradičně založené zemi.

Italské ženy dosud mlčely, žádný ze sexuálních skandálů italského premiéra je nerozlítil natolik, aby se ozvaly. Pohár jejich trpělivosti ale zřejmě přetekl, když se Berlusconi opřel do opoziční političky Rosy Bindiové, o které se v televizi vyjadřoval jako o matróně s brýlemi, jež je spíš „krásná než inteligentní“.

Berlusconi není žádný George Clooney

Italky se političky zastaly. Celkem 98 tisíc se jich podepsalo pod petici, ve které píšou, že je Berlusconiho výroky urážejí. „Někdo by měl Berlusconimu říci, že není žádný George Clooney,“ okomentovala to italská senátorka Patrizia Bugnano. „Je nepřípustné, že když mluví o ženách, odkazuje na jejich estetické kvality,“ dodala. Petice proto vyzývá premiéra, aby se sexistickými výroky přestal, neboť jsou urážející a ohrožují demokracii.    

Podle Rosy Bindiové jde o novou vlnu feminismu v tradičně založené zemi, kde se běžně tolerují zálety mužů. Politička uvedla, že se jí dosud Berlusconi za výroky o jejím vzhledu a inteligenci neomluvil. Italský premiér své televizní vystoupení jen okomentoval s tím, že šlo o žert, který vyřkl v momentě rozhořčení. 

Premiérovou pozicí neotřásla ani série sexuálních skandálů, ve kterých mnohdy figurují velmi mladé slečny. Italové už si za ty roky Berlusconiho vlády na jeho výstřednosti zřejmě zvykli.

Rosa Bindiová
Zdroj: ČT24