Když my ne, tak vy taky ne, říká Fico k výjimce k Lisabonu

Bratislava/Brusel – Slovenský premiér Robert Fico to s výjimkou ohledně neprolomitelnosti Benešových dekretů i pro Slovensko myslí vážně. Dnes se nechal slyšet, že pokud se nebude podmínka, kterou si klade před podepsáním Lisabonské smlouvy český prezident Václav Klaus, vztahovat také na Slovensko, pak bude Bratislava vetovat výjimku pro samotné Čechy. Český premiér Jan Fischer dnes vyjádřil přesvědčení, že se najde takový text výjimky Lisabonské smlouvy, který by byl přijatelný i pro Slovensko.

Slovenský premiér Robert Fico ve včerejších Otázkách Václava Moravce nevyloučil, že Slovensko požádá na říjnovém summitu EU o stejnou výjimku z Lisabonské smlouvy jako Česko. „Když budeme cítit, že jeden stát, který je nástupnickým státem Československé republiky, si vyjednal výjimku ve vztahu k Benešovým dekretům, tak pro nás jsou Benešovy dekrety tak důležitou součástí právního řádu, že nemůžeme dopustit, aby nastala jakákoliv právní nejistota na Slovensku,“ uvedl včera Fico.

Dnes více rozvedl, jak chce výjimku prosadit i pro Slovensko. „Máme jen dvě možnosti. Buď budeme v Evropské radě vetovat český návrh, nebo budeme trvat, aby se vztahoval i na Slovensko,“ řekl dnes Fico. Slovenský premiér se totiž obává toho, že by Benešovy dekrety mohly být na Slovensku snadněji napadnutelné, kdyby zde „na rozdíl od České republiky požívaly nižší politickou ochranu“.

Telefonát Petra Robejška (zdroj: ČT24)

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise:

„Doufám, že už nebudou kladeny žádné další umělé překážky bránící dokončení ratifikačního procesu.“

Premiér zdůraznil, že poválečné československé prezidentské dekrety jsou trvalou součástí českého i slovenského právního řádu. Fico sice ujistil, že Slovensko rozhodně nechce ohrožovat ratifikaci Lisabonské smlouvy, je ovšem prý nutné hájit oprávněné zájmy země.

Fischer: Najde se řešení přijatelné i pro Slováky

Český premiér Jan Fischer po dnešním jednání vlády řekl, že věří, že se najde takový text výjimky k Lisabonské smlouvě, který uspokojí i Slovensko. Fischer také zopakoval, že kvůli výjimce nebude třeba otevření ratifikace v EU.

Klaus nedávno podmínil podepsání Lisabonské smlouvy výjimkou z Listiny základních práv EU, která by měla zajistit nedotknutelnost Benešových dekretů. Obává se totiž možných majetkových nároků sudetských Němců.