Lídři jihoafrických států žádají zrušení sankcí pro Zimbabwe

Kinshasa- Jihoafrické státy požadují zrušení mezinárodních sankcí vůči Zimbabwe. To je významné vítězství tamního prezidenta Mugabeho. Jeho rival a šéf vlády národní jednoty Tsvangirai to považuje za předčasné. Sankce se podle něj mají uvolnit teprve po splnění všech podmínek vzájemné politické dohody. Podle šéfů jihoafrických států by ale nadále bránily zimbabwské vládě v obnově země. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv tento krok jihoafrických států odsoudily.

„Summit zaznamenal pokrok, který je důsledkem přijetí globální politické dohody, a vyzývá proto mezinárodní společenství, aby zrušila veškeré sankce proti Zimbabwe,“ stojí v závěrečném komuniké schůzky lídrů státu jižní Afriky, která se uskutečnila v Kinshase, hlavním městě Demokratické republiky Kongo. 

„Vzhledem k pozitivnímu vývoji situace a vzhledem k pokroku, který byl učiněn, věříme, že nadešel čas, kdy mohou být sankce uvolněny,“ uvedl také konžský prezident Joseph Kabila. 

Mugabeho příznivci ze strany rozhodnutí aplaudovali ještě před oficiálním vyhlášením. Mezinárodní nezisková organizace Human Rights podle britského zpravodajského serveru BBC uvedla, že stanovisko se zdá být odměnou pro ty, na které byly sankce uvaleny.

Zimbabwe se už dlouho zmítá v obrovské inflaci. Podle všeho bude tato země potřebovat nejméně deset miliard dolarů na to, aby se z tíživé ekonomické situace dostala. Západní státy ale zatím nechtějí do Zimbabwe posílat finanční pomoc, dokud zde neproběhnou ekonomické a politické reformy.

Mezinárodní společenství schválilo v minulosti sankce proti autoritářskému režimu v Zimbabwe opakovaně. Naposledy se tak stalo po sporných prezidentských volbách v březnu 2008, které vyhrál Západem kritizovaný prezident Robert Mugabe. Po volbách následovala politická krize a násilnosti, při kterých údajně k říjnu 2008 zemřelo 180 lidí a zraněno bylo na 9000. Mugabe a jeho protikandidát Morgan Tsvangirai uzavřeli loni v září dohodu o rozdělení vládní moci a v únoru sestavili společnou vládu.