Žena uvězněná kvůli nošení „nemravných“ kalhot byla propuštěna

Chartúm - Súdánská novinářka Lubna Ahmad Husajnová, uvězněná v pondělí kvůli nošení „nemravných“ kalhot, byla dnes propuštěna. Husajnová byla v pondělí odsouzena k pokutě 500 súdánských liber (asi 3600 korun) za nošení kalhot, jež islámské právo hodnotí jako nemravné. Pokutu odmítla zaplatit. Soud ji odsoudil k měsíčnímu vězení a okamžitě umístil do ženské věznice v Omdurmanu nedaleko hlavního města Chartúmu. Původně jí hrozil trest 40 ran bičem.

„Je venku z vězení. Zaplatili jsme pokutu 500 liber,“ řekl prezident Svazu súdánských novinářů Muhíaddín Titáví podle agentury AFP. Husajnovou a dalších 12 žen zatkli policisté 3. července v jedné z chartúmských restaurací kvůli tomu, že na sobě měly kalhoty.

Část z potrestaných prý pocházela z převážně křesťanského a animistického jihu, kde na rozdíl od Chartúmu neplatí islámské právo, podle kterého lze nošení kalhot hodnotit jako nemravné.

V dnešním komentáři provládní súdánský deník Ar-Raj al-Amm mladé novinářce vyčítal, že rozhodnutí chartúmského soudu „politizovala“.

Veřejný trest v muslimském světě
Zdroj: ČT24