Natočil film o drogovém gangu, teď ho nalezli mrtvého

San Salvador - Salvadorská policie našla nedaleko metropole San Salvadoru tělo francouzského filmaře a fotografa Christiana Povedy. Pravděpodobně ho zavraždili členové pouličního gangu. Právě o ganzích mladých Salvadorců obchodujících s drogami Poveda loni natočil film nazvaný La Vida Loca. Prezident Morisio Funes vraždu 53letého režiséra označil za šokující.

Francouzský reportér, fotograf a režisér dokumentárních filmů Christian Poveda byl zastřelen na severu Salvadoru. Identitu mrtvého muže potvrdil novinářům policejní mluvčí: „Dokumenty, které měla oběť při sobě, patří Christianu Gregoriu Povedovi Ruizovi a jeho mrtvola byla nalezena v kantonu El Rosario, mezi městy Apopa a Tonacatepeque, nedaleko automobilu, v němž muž jel.“

Čtyřiapadesátiletý Poveda natáčel dokumentární filmy zejména v Latinské Americe, vycházely mu reportáže v mnoha denících a časopisech, jako jsou El País, Le Monde, The New York Times, Paris Match či Stern.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Jeden z posledních Povedových dokumentů byl film La Vida Loca z roku 2008. Vyprávěl o takzvaných maras, což jsou gangy mladých Salvadorců tetovaných od hlavy až k patě, kteří se živí obchodem s drogami a vydíráním podnikatelů. Povedův dokument o salvadorském gangu Mara 18 šokoval i otrlé středoamerické publikum. Dokumentarista byl svědkem sedmi vražd, z toho tři zachytil na kameru.

I nyní byl Poveda v San Salvadoru pracovně, natáčel zde na předměstí La Campanera, tedy v oblasti, kterou kontrolují pouliční gangy. To se mu ale stalo osudným. Prošel bez úhony bojišti v Iráku, Afghánistánu i Libanonu, právě v Salvadoru ale nakonec udělal osudnou chybu. Vyjel si v autě - v noci a sám.

Salvadorský prezident Carlos Mauricio Funes v prohlášení uvedl, že je vraždou hluboce zasažen, a vyzval úřady, aby zahájily pečlivé vyšetřování a viníci byli postaveni před soud.

Gang Mara 18

Gangu Mara 18 se říká armáda dětí. Jeho verbíři se orientují na mladistvé z chudinských čtvrtí. Do Střední Ameriky pronikl ze Spojených států až v 90. letech. Už teď má ale jen v Salvadoru na 16 tisíc členů. Vláda proti němu vede rozsáhlou policejní kampaň - zatím bez většího úspěchu. Hlasitým kritikem tvrdých policejních razií byl i Poveda, který upozorňoval hlavně na kořeny epidemie pouličního násilí - bezvýchodnou chudobu a neexistující sociální péči pro mladé.