Libye slaví svržení monarchie ve velkém stylu - ale bez Západu

Tripolis – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí dnes pořádá velkolepé oslavy 40. výročí svržení monarchie v Libyi, které se protáhnou do pozdní noci. Kaddáfího oslavy začaly na letišti poblíž Tripolisu již v pondělí večer, dnes Kaddáfí oslavy zahájil před úsvitem, podle času, kdy převrat začal. Slavnost s tanečními vystoupeními se uskutečnila na někdejší americké letecké základně, z níž je dnes základna libyjské armády. Odpoledne v libyjské metropoli na pobřeží Středozemního moře následovala vojenská přehlídka. Kaddáfí, oblečený do vojenské uniformy, ji zhlédl na Zeleném náměstí za neprůstřelným sklem pod konstrukcí připomínající bílý stan.

Hlavní část oslav začne dnes ve 23:00 hodin místního času na stadionu v Tripolisu, v celé Libyi by se oslavy měly protáhnout až na čtyři dny. Oslav se účastní především hlavy afrických, arabských a jihoamerických států, například venezuelský prezident Hugo Chávez, tuniský prezident Zín Abidín bin Alí a alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika. Západní politici kvůli posledním sporům nepřijeli, Itálie nicméně do Libye poslala své stíhačky jako součást letecké show.

Západní politici se oslav neúčastní

Křehké vztahy Libye se západními demokraciemi narušilo 20. srpna propuštění těžce nemocného libyjského teroristy Abdal Basata Muhammada Midžrahího, doživotně odsouzeného za atentát na letadlo americké společnosti PanAm nad skotským Lockerbie v roce 1988. Spory vyvolal také případ dvou zadržených švýcarských obchodníků, za něž Libye požaduje půl milionu libyjských dinárů (asi 7,25 milionu korun). Většina představitelů západních států se tak přes zájem o normalizování vztahů s ropnou velmocí návštěvy zřekla.

Muammar Kaddáfí v roce 1969 ve 27 letech bez jediné kapky krve svrhl krále Idríse I. K moci se dostala Rada revolučního velení, která následně zakázala politické strany.