Rozděleným korejským rodinám pravděpodobně svítá na lepší časy

Soul – V korejské krizi dochází k dalšímu oteplování. Severní a Jižní Korea se dohodly na rozhovorech mezi zástupci Červeného kříže obou zemí o obnovení setkávání rodin rozdělených válkou z 50. let minulého století. Tuto iniciativu KLDR zastavila v roce 2006. Tehdy svůj krok vysvětlila neochotou Soulu jednat o poskytnutí humanitární pomoci během dvoustranných rozhovorů o jaderném programu KLDR. Rozhovory by se měly konat od středy do pátku tohoto týdne. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap.

Vztahy obou zemí v posledních týdnech dosáhly oteplení

Setkávání členů rodin rozdělených konfliktem na Korejském poloostrově se pořádá od summitu z roku 2000, kdy se poprvé sešli nejvyšší představitelé obou zemí a jednali o cestě k míru a usmíření. Obě země jsou fakticky stále ve válečném stavu, protože po skončení války v roce 1953 byla mezi nimi podepsána pouze dohoda o příměří. Po válce zůstaly rozděleny miliony rodin.

Během posledního roku se Severní Korea několikrát postarala o rozruch jadernými a raketovými zkouškami. Komunistický režim země navíc odmítal výzvy k mezinárodním rozhovorům o svém jaderném programu. V posledních týdnech ale KLDR zmírnila svůj postoj především vůči Jižní Koreji. Souhlasila s obnovením zastavených společných projektů a s uvolněním restrikcí při přechodu hranic.   

Na návštěvu Korejského poloostrova se chystá i americká delegace

Příští měsíc by Severní Koreu měl také navštívit zvláštní vyslanec USA Stephen Bosworth a jednat s tamními zástupci o problematice jaderných zbraní. Půjde o první jednání o jaderném programu mezi Spojenými státy a KLDR v rámci administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Pchjongjang by rád jednal s Washingtonem přímo, ale USA trvají na tom, že rozhovory mohou probíhat jen v rámci šestistranných jednání, do kterých patří také Jižní Korea, Čína, Japonsko a Rusko. Jižní Korea a Spojené státy daly již několikrát najevo, že KLDR musí přijmout konkrétní kroky k ukončení svého jaderného programu, než tyto země zmírní svůj postoj vůči Pchjongjangu.