Hurikán Bill zasáhl Kanadu, letiště v Halifaxu zrušilo přes 50 letů

Edgartown (USA) - Hurikán Bill dnes způsobil prudké deště a silné vichry ve východokanadské provincii Nové Skotsko, úřady jsou zde na pozoru před záplavami a škodami v pobřežních oblastech. Předtím živel rozbouřil moře u východních břehů Spojených států a americký prezident Barack Obama kvůli němu opozdil příjezd se svou rodinou na ostrov Martha's Vineyard. V noci by měl Bill dosáhnout pobřeží kanadské provincie Nový Foundland a pravděpodobně o něco oslabí. Úřady ale neponechávají nic náhodě a letiště v Halifaxu dnes zrušilo více než 50 letů.

V noci na dnešek Bill zeslábl na hurikán první kategorie pětistupňové Saffirovy-Simpsonovy škály. Jeho intenzita ale přesto pobřeží místy bičuje šestimetrovými vlnami a intenzivními srážkami. „Nesmí se podceňovat,“ okomentoval sílu hurikánu meteorolog Peter Bowyer.

Podle odborníků by Bill mohl zeslábnout, až postoupí severněji do chladnějších vod. Živel v předchozích dnech vydatně zkrápěl deštěm Bermudy, výraznější škody ale nezpůsobil. V 17:00 SELČ se hurikán pohyboval asi 150 kilometrů jihozápadně od kanadského Halifaxu. Postupuje směrem na severovýchod rychlostí 53 kilometrů za hodinu. Jeho větry dosahují rychlosti 140 kilometrů v hodině. Podle agentury Reuters by Bill mohl ohrozit naleziště ropy a zemního plynu u východního pobřeží Kanady.

Tropická bouře Hilda mírně zesílila

Tropická bouře Hilda, která se vytvořila nad Tichým oceánem, mírně zesílila, ale zatím neohrožuje pevninu. Pohybuje se přes 3 000 kilometrů západně od Mexika a její větry dosahují 75 kilometrů v hodině.