Kaddáfí poděkoval Britům za propuštění atentátníka z Lockerbie

Londýn - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vyjádřil britským představitelům vděk za propuštění Abdal Basata Muhammada Midžrahího, odsouzeného v Británii za atentát na letoun společnosti PanAm nad skotským Lockerbie. V pátek večer se sešel s Midžrahím a také s jeho příbuznými. Kaddáfí prohlásil, že Midžrahího propuštění prospěje vztahům mezi Libyí a Británií. Té se ale nelíbí vřelé přivítání, které se atentátníkovi dostalo. Odmítá i to, že by propuštění bylo spojené s jakoukoli obchodní dohodou.

Kaddáfího syn Sajf Islám v libyjské televizi řekl, že propuštění souvisí s ropnými a plynovými kontrakty, což britské ministerstvo zahraničí vzápětí popřelo. Kaddáfí mladší tvrdil, že Britové o možnosti propustit Midžrahího hovořili několikrát, a jmenoval bývalého premiéra Tonyho Blaira. „Při všech komerčních jednáních o ropě nebo plynu bylo na stole Midžrahího jméno,“ prohlásil Kaddáfí mladší.

Londýn ale trvá na tom, že odpovědnost za propuštění odsouzeného muže nesou skotské úřady. „Britská vláda s libyjskou v souvislosti s Midžrahím neuzavřela žádnou dohodu a záležitost nesouvisí s britskými obchodními zájmy,“ citovala stanice BBC jednoho z mluvčích ministerstva zahraničí.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

„Kdyby ve Spojeném království byla spravedlnost, zprostili by mě viny nebo by verdikt anulovali. Byl to justiční omyl,“ trvá stále na své nevině Midžrahí. Hodlá prý o tom prostřednictvím svých právníků ve Skotsku předložit nové důkazy.