Oba hlavní kandidáti afghánských voleb jsou přesvědčeni o svém drtivém vítězství

Kábul - Úřadující afghánský prezident Hamíd Karzáí údajně obhájil svůj mandát. Podle šéfa jeho volební kampaně to vyplývá z předběžných výsledků čtvrtečních voleb. Mluvčí jeho hlavního protikandidáta ale toto tvrzení odmítl, je naopak přesvědčen o drtivém vítězství Abdulláha Abdulláha. Pokud vítěz získá nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, nebude třeba v říjnu pořádat druhé kolo. Vyhrát v prvním kole se Karzáímu podařilo už před pěti lety, hlasovalo pro něj tehdy 55 procent voličů.

„První výsledky ukazují, že prezident získal většinu,“ řekl šéf Karzáího volební kampaně Dín Muhammad a dodal, že oficiální výsledky musí vyhlásit volební komise. O vítězství Karzáího svědčí podle Muhammada zprávy téměř 29 tisíc pozorovatelů, kteří sledovali průběh hlasování ve volebních místnostech po celé zemi. Mluvčí hlavního rivala, bývalého ministra zahraničí Abdulláha Abdulláha vítězství Karzáího odmítl. „Není to pravda,“ řekl Fazl Sangčaraki. „My také říkáme, že možná nebude nutné druhé kolo, protože Abdulláh zvítězil.“

„Nemůžeme potvrdit nic z toho, co prohlašují manažeři jednotlivých volebních kampaní. Je na volební komisi, aby vyhlásila výsledky. Všichni ostatní by měli být trpěliví,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí nezávislé volební komise. Oficiální výsledky prezidentských voleb v Afghánistánu, které se navzdory několika raketovým útokům uskutečnily v relativním klidu, budou známy za dva týdny. Sčítání hlasů ale začalo ve čtvrtek ihned po uzavření volebních místností. Průzkumy prováděné před volbami ukazovaly, že nejvíce hlasů dostane Karzáí, ale naznačovaly také, že o vítězství bude muset bojovat s Abdulláhem ve druhém kole.

Dva kandidáti si číni nárok na vítězství ve volbách (zdroj: ČT24)

Účast nižší než v minulých volbách, první stížnosti na podvody

Afghánská nezávislá volební komise informovala, že sčítání odevzdaných volebních hlasů již bylo dokončeno a že účast v hlasování by se mohla pohybovat mezi 40 a 50 procenty, tedy podstatně níž než při prvních afghánských demokratických prezidentských volbách v roce 2004, kdy svůj hlas odevzdalo 70 procent registrovaných voličů. Na řadě míst výhrůžky Talibanu lidi od účasti ve volbách odradily, podle volební komise se nicméně podařilo otevřít 95,5 procenta zřízených volebních místností.

Hlasování nicméně provázely útoky extremistů, při nichž podle afghánské vlády zahynulo devět civilistů a 14 příslušníků bezpečnostních sil. Britská armáda dnes sdělila, že v den voleb přišli o život i dva její vojáci, které usmrtila exploze v jihoafghánské provincii Hílmand.

Objevují se již i první stížnosti na volební podvody, včetně prodávání hlasů či korupce volebních úředníků. Abdulláhův tábor oznámil, že prošetřuje stížnosti z jižních provincií. Obavy ohledně čtvrtečního hlasování vyjádřilo také nezávislé Sdružení pro svobodné a spravedlivé volby v Afghánistánu (FEFA), které má prý informace o nezákonném vměšování a systematických chybách volebních úředníků.