Libyjec vězněný kvůli Lockerbie se vzdal odvolání

Londýn - Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí - bývalý libyjský tajný agent, který je vězněn ve Skotsku kvůli podílu na leteckém atentátu u Lockerbie v roce 1988 - se tento týden vzdal svého druhého odvolání proti rozsudku. S oznámením dnes přišli jeho advokáti. Média ve středu informovala, že Midžrahí, který má rakovinu prostaty v konečném stádiu, bude zakrátko propuštěn nebo mu bude povoleno odpykat si trest v Libyi. Skotská vláda to ale nepotvrdila.

Agentura Reuters dnes napsala, že vzdání se odvolání je podle britsko-libyjské dohody podmínkou k tomu, aby se mohlo uvažovat o repatriaci. Kromě odvolání podal Midžrahí separátně žádost o propuštění ze zdravotních důvodů. Soud v Edinburghu se má podle Reuters žádostí zabývat v úterý.

Proti propuštění se vzedmula vlna odporu

S propuštění Midžrahího se nechtějí smířit Spojené státy i mnozí pozůstalí po amerických obětech atentátu. Někteří britští pozůstalí ale celý proces proti Midžrahímu zpochybňují a žádají, aby byla o atentátu zjištěna „celá pravda“.

Podezření ze zosnování atentátu záhy padlo na Libyi, která se kvůli tomu dostala do hluboké izolace vůči Západu, ale která podíl na něm přiznala až v roce 2003 a zavázala se zaplatit pozůstalým celkem 2,7 miliardy dolarů (54 miliardy korun) odškodného. Midžrahí je ale jediný, kdo byl v souvislosti s atentátem odsouzen.

Midžrahímu je 57 let. Byl odsouzen za podíl na pumovém atentátu na letadlo společnosti PanAm, které spadlo na skotskou obec Lockerbie. Bylo přitom zabito 259 lidí z paluby letadla, mezi nimi 189 Američanů, a jedenáct obyvatel vesnice. Rozsudek zněl na doživotí s možností propuštění po nejméně 27 letech.

Před velký žulový památník se jmény všech obětí lidé pokládali věnce a květiny.
Zdroj: ČT24