Talibanský vůdce Mahsúd údajně stále žije

Islámábád - Vůdce pákistánské odnože Talibanu Baitulláh Mahsúd je těžce nemocný, ale naživu. Britské BBC to sdělil jeho pobočník Maulana Núr Saíd, který tak popřel informace, podle nichž byl Mahsúd zabit minulý týden při americkém náletu na kmenové území v severozápadním Pákistánu. V domě, který zasáhla americká raketa, podle Saída Mahsúd vůbec nebyl. USA a pákistánské vedení jsou naopak přesvědčeny, že Mahsúd je mrtev, konkrétní důkazy ale nemají. Přitom v minulosti se již několikrát objevily zprávy o jeho smrti, které se později ukázaly být nepravdivé.

Jeden z kandidátů na nejvyšší velení v Talibanu Hakímulláh Mahsúd už v minulých dnech prohlašoval, že Baitulláh je naživu a naprosto zdráv. Ministr vnitra Taliban vyzval, aby předložil důkazy, například videonahrávku. Talibanští velitelé to odmítli s tím, že prý jde o pokus vyhnat je z úkrytu.

Baitulláh Mahsúd, který je spojencem teroristické sítě al-Káida, je v Pákistánu považován za nejnebezpečnějšího teroristu. Jeho bojovníci prý stojí za vlnou sebevražedných útoků a za atentátem, při němž v prosinci 2007 zemřela pákistánská expremiérka Bénazír Bhuttová.

Taliban dnes útočil i v Afghánistánu 

Ozbrojenci z hnutí Taliban dnes zaútočili ve východoafghánské provincii Lógar na budovy úřadů a policejní ředitelství. Zemřelo nejméně pět policistů a tři radikálové. Situace v Afghánistánu je napjatá - za 10 dní tam budou prezidentské volby. Jejich průběh chce Taliban narušit, obyvatelstvo vyzval, aby hlasování bojkotovalo.