Nad řekou Hudson se srazil vrtulník s malým letadlem, nikdo zřejmě nepřežil

New York - Vrtulník s malým letadlem se srazil nad řekou Hudson v New Yorku. Oba letouny se poté zřítily do vody. Oznámila to pobřežní stráž, která na místo neštěstí vyslala záchranné týmy. K neštěstí došlo nad vodami, které oddělují Manhattan od státu New Jersey. Podle dostupných údajů agentury Reuters s odkazem na starostu New Yorku Michaela Bloomberga bylo na palubě helikoptéry kromě pilota pět italských turistů. V letadle byli tři lidé, z toho jedno dítě. Z řeky byla ve večerních hodinách SEČ vytažena dvě těla. Podle Bloomberga je šance na záchranu kohokoliv z nejméně devíti účastníků nehody mizivá.

Vyhlídkový vrtulník společnosti Liberty Helicopters se srazil s malým letadlem nad řekou Hudson, která odděluje newyorský Manhattan a město Hoboken v New Jersey. Na místě stále pracují záchranáři a potápěči. Svědek havárie popsal, že letadlu upadlo křídlo a že vrtulník padal „jako kámen“. Trosky obou strojů plují po řece. Příčina nehody není jasná, počasí bylo v době srážky, tedy v poledne místního času, klidné a viditelnost dobrá.

Podle Bloomberga se odborníci shodli, že nehodu „nešlo přežít“. „Je třeba přiznat, že záchranná akce se rychle změnila v pouhé vyprošťování,“ řekl. Původní informace uváděly, že jednoho člověka se hasičům podařilo z vody vytáhnout. Nyní zprávy mluví o vylovení dvou těl z vody, z nichž jedno volně plulo po hladině a druhé bylo v trosce. Další těla obětí údajně záchranářští potápěči zahlédli v dalších troskách pod hladinou.

Srážka nad řekou Hudson (zdroj: ČT24)


Svědkové se v popisu nehody neshodují

Očití svědkové popisují nehodu značně rozdílně. Někteří mluvili o „velké ráně“, po níž padaly trosky strojů do vody, jiná svědkyně uvedla, že „vše se odehrálo naprosto bezhlučně, letadla se rozpadla a jejich trosky dopadly na hladinu bez sebemenšího zvuku,“ napsala agentura AP. 

Jiná svědkyně z Hobokenu si všimla, že vrtule helikoptéry po nárazu pokračovala v letu, zatímco trupy obou letadel padaly v troskách dolů. Část trosek padala na hobokenský břeh, což tuto svědkyni i jiné osoby přimělo útěkem hledat útočiště.

Hudson jako magnet na letecké nehody

O řece Hudson se letos mluvilo v souvislosti s havárií letadla už jednou. V lednu na ni nouzově přistál Airbus A-320 společnosti US Airways se 150 lidmi na palubě. Stroj směřoval z newyorského letiště LaGuardia do Severní Karolíny. Necelou minutu po startu motory nasály hejno ptáků. Díky schopnostem kapitána Chesleyho Sullenbergera, ze kterého se stal národní hrdina, nikdo tehdy nezemřel.

  • Havárie na manhattanském vodním toku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1036/103550.jpg
  • Záchranné práce na řece Hudson autor: ČTK, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1036/103553.jpg