Británie chce stabilizovat Afghánistán také jednáním s talibánci

Kábul/Brusel - Britský ministr zahraničí David Miliband v bruselské centrále NATO představil novou strategii své země pro stabilizaci Afghánistánu, kde mají Britové hned po Američanech druhý největší vojenský kontingent. Zejména pak v posledních týdnech Britové také zaznamenávají srovnatelně těžké ztráty při boji s Talibanem. V sobotu přitom afghánská vláda a povstalci z islámského radikálního hnutí Taliban uzavřeli příměří v odlehlé severozápadní provincii Badghís. Jde o první takovou dohodu mezi afghánskými úřady a Talibanem.

Miliband prohlásil, že afghánská vláda musí využít mohutnou ofenzivu mezinárodních jednotek k usmíření s umírněnými členy Talibanu ochotnými zapojit se do politického procesu.

Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky ovšem někteří britští odborníci upozorňují na to, že nejde o zcela novou strategii: „Neoficiální nepřímé rozhovory probíhají už zhruba sedm měsíců mezi Afghánci a talibánci a konají se jak pod dohledem Britů, tak i z části za pomoci saudsko-arabské vlády.“

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Zatímco fundamentalističtí velitelé Talibanu musejí být nelítostně pronásledováni, řadoví příslušníci hnutí by měli dostat možnost „opustit cestu konfrontace s vládou“, zdůraznil Miliband. Afghánská vláda musí podle šéfa britské diplomacie vyvinout „politickou strategii pro usmíření s povstalci a jejich znovuzačlenění do společnosti“.

Miliband se spoléhá zejména na bývalé členy Talibanu

Jako příklad Miliband uvedl některé bývalé členy Talibanu, kteří se zřekli násilí. „Někdejší členové Talibanu dnes sedí v parlamentu. A mulla Salám opustil koncem roku 2007 Taliban a stal se guvernérem okresu Musakála. Není důvod, proč by je stávající členové povstaleckého hnutí nemohli následovat - pokud jsou připraveni stát se součástí mírové budoucnosti a respektovat afghánskou ústavu,“ podotkl Miliband.

Prvním signálem k naplnění této vize by mohla být dohoda o příměří uzavřená v sobotu v okrese Bala Murgab v severozápadní provincii Badghís, která leží u hranice Afghánistánu s Turkmenistánem.

  • Britští vojáci v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101065.jpg
  • Bojovník Talibanu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/999/99872.jpg