Radovan Karadžić za mřížemi

Haag - Právě 21. července 2008 celý svět obletěla zpráva o zatčení bývalého bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii ho viní z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Soud by měl začít koncem srpna. Karadžić na konci června napsal tribunálu, že se necítí vinen ani v jednom z jedenácti bodů obžaloby. Podle ní se někdejší prezident bosenské Republiky srbské podílel například na povraždění osmi tisíc muslimů ve východosrbské Srebrenici. Hrozí mu až doživotní trest.

„Já rozhodně očekávám, že to bude ten nejtvrdší trest. Bude to ale dlouhé vzpomínání na jeho zločiny,“ uvedla při příležitosti Karadžičova zatčení redaktorka bosenského vysílání RFE/RL Gordana Kneževič.

Třináct let Karadžić úspěšně unikal zatčení. Podle oficiálních informací ho policie zadržela nedaleko Bělehradu, kde pracoval pod jménem Dragan Dabić jako soukromý lékař alternativní medicíny. „Nikdo na Balkáně nevěřil, že se Karadžić dostane před haagský tribunál. Byla celá řada teorií, že se Karadžić domluvil s tím či jiným,“ říká Kneževič.

O dalším osudu Radovana Karadžiče by měl tribunál v Haagu rozhodnout začátkem roku 2012. Úřady ale stále hledají další vysoké činitele z bosenskosrbského konfliktu, například Radka Mladiče.

Bývalý bosenskosrbský vůdce Radovan Karadžić při druhém slyšení před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY)
Zdroj: ČT24