Čína vyhlásila bojkot Světovým hrám na Tchaj-wanu

Kaohsiung - Čína vrátila světový sport do éry politických bojkotů. Na Tchaj-wanu, který považuje za součást svého území, se nezúčastnila slavnostního zahájení Světových her a do prvního dne soutěží nezasáhl zatím ani jeden čínský sportovec. Čínská moc se přitom při slavnostním zahájení olympiády v Pekingu před rokem bála, aby žádný ze zúčastněných států nevyužil ceremoniál k vyjádření politického postoje. Tehdejší výzvy ochránců lidských práv k bojkotu olympijských her vyzněly naprázdno.

Pekingu vadí uznání, které se dostalo státníkům Tchaj-wanu. Čínský ostrov od komunistické revoluce na pevnině chrání svou politickou samostatnost, přestože ho Čína považuje za svou součást. Za čínskou vlajkou nešel ani jeden člen její výpravy. Hlavním důvodem byla oficiální přítomnost prezidenta Tchaj-wanu Ma Ing-Ťiou.

Ron Froehlich, předseda Mezinárodní asociace Světových her, navíc použil ve svém proslovu pro Tchaj-wan nejen označení, které preferuje Čína - tedy Čínský Tchaj-pej, ale i název, který Čína odmítá. „Je mi ctí, že mohu přivítat prezidenta Čínské republiky pana Ma Ing-Ťiou a další vzácné hosty,“ řekl. Představitelé světového sportu se nehodlají ve věci nijak angažovat. „Olympijské hnutí ani Mezinárodní asociace Světových her nebudou zasahovat do politických sporů mezi Čínským Tchaj-wanem a Čínou,“ uvedl Froehlich.

Není jasné, jestli se bojkot omezil na zahájení. V informačním systému her je stále zaregistrován jediný Číňan a dnes se sportovní velmoc nezúčastnila žádné disciplíny. Světové hry se konají jednou za čtyři roky a závodí se na nich ve sportech, které nejsou součástí olympijského programu.

Čína bojkotuje Světové hry na Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)