Kanadský list kritizuje zavedení víz pro české občany

Toronto - Rozhodnutí Kanady zavést víza pro občany České republiky se stalo terčem kritiky nejen ze strany české vlády, ale i několika odborníků citovaných největším kanadským listem. Ti označují vládní rozhodnutí jako zavření dveří těm, kdo se skutečně snaží uniknout pronásledování, a odsuzují především vyjádření kanadského ministra pro přistěhovalectví Jasona Kenneyho, podle něhož množství českých žádostí o azyl podkopává schopnost Kanady pomoci lidem, kteří to skutečně potřebují.

Vládní rozhodnutí kritizoval podle The Toronto Star ředitel Uprchlického fóra na Ottawské univerzitě Peter Showler. Ministr Kenney podle něj hraje politickou hru s lidskými životy, když „jasně naznačuje, že žádosti Romů nejsou opravdové“. Janet Denchová z Kanadské rady pro uprchlíky zase řekla, že „místo aby přiměla Českou republiku a Mexiko, aby dělaly víc pro respektování práv svých občanů, podkopává Kanada legitimitu těch, kdo hledají ochranu“.

The Toronto Star citoval také torontského advokáta Maxe Bergera, který loni a letos zastupoval asi 400 českých Romů žádajících o status uprchlíka a který řekl, že opětné zavedení víz pro Čechy a Mexičany „zavírá dveře před skutečnými žádostmi o status uprchlíka a poškozuje kanadskou reputaci“. Popsal případ romské žadatelky, které skinheadi vyřezali na prsou dva hákové kříže. „Jestli toto není dost přesvědčivé, tak už nevím,“ řekl Berger. Dodal, že lidé zoufale hledající útočiště jsou vynalézaví, takže čeští Romové by si mohli najít cestu do Kanady přes USA, které od Čechů víza nepožadují.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Z Mexika a České republiky pochází největší počet žádostí o azyl v Kanadě. Počet českých žadatelů stoupl podle kanadských údajů z méně než pěti v roce 2006, kdy ještě platila vízová povinnost, na 3000 počínaje říjnem 2007, kdy byla tato povinnost zrušena.

Kanadský turistický sektor vyjádřil nad rozhodnutím vlády lítost

Kanadský turistický sektor vyjádřil velkou lítost nad rozhodnutím Ottawy zavést víza pro Čechy a Mexičany. Bude to podle něj mít „katastrofický“ dopad. Představitelé místní turistiky na tiskové konferenci v Ottawě také vytkli vládě, že je o kroku předem neinformovala.

The Toronto Star
Zdroj: ČT24