Ekologičtí aktivisté obsadili před summitem G8 čtyři jihoitalské elektrárny

Aquila (Itálie) - V italské Aquile poničené nedávným zemětřesením začíná třídenní summit zemí G8. Bude se na něm jednat převážně o krizi, ale také o změnách klimatu. Asi stovka aktivistů z ekologického hnutí Greenpeace v souvislosti se summitem obsadila jeřáby, věže a dopravní pásy ve čtyřech jihoitalských tepelných elektrárnách. Protestovalo se i v jiných italských městech, v Římě se demonstranti střetli s policií. Summit provází přísné bezpečnostní opatření, centrum města Aquila je neprodyšně uzavřené, na místě hlídkují tisíce policistů a vojáků.

Summit budil kontroverzi ještě před svým začátkem. V několika městech se sešly davy demonstrantů, kteří zástupcům sdružení nejvyspělejších států světa G8 vzkazují, aby podpořili chudé. „Vynakládají obrovské sumy peněz na kdeco a přitom by měli dávat potřebným, chudým po celém světě,“ říká jedna z demonstrantek.

Terčem protestujících se podle agentury DPA staly elektrárny v jihoitalském městě Brindisi, v Margheře u Benátek, ve Vado Ligure na severozápadě země a v Porto Tolle na severovýchodě země. „Tyto čtyři tepelné elektrárny jsou největšími zabijáky klimatu v Itálii, protože vypouštějí nejvíce oxidu uhličitého,“ řekl Thomas Münchmeyer, odborník Greenpeace na klima. Společnost Enel, jež tři z elektráren vlastní, uvedla, že jejich provoz nebyl narušen.
V Římě se studenti dokonce střetli s policií a několik jich skončilo za mřížemi. V místě schůzky proto panují přísná bezpečnostní opatření: „Máme tu speciální jednotky námořnictva, letectva i pozemní armády. Posílená je i policie,“ uvádí velitel bezpečnostních opatření Giuseppe Valotto.

Protesty proti summitu G8 (zdroj: ČT24)

Na samotném summitu by delegáti měli tři dny řešit dopady hospodářské krize, klimatické změny nebo kolísající cenu ropy. Pozorovatelé ale žádná zásadní ujednání neočekávají.

Ano, táboříme…

Skupina obyvatel Aquily vyšplhala na kopec před policejní akademií, kde se summit koná, a rozložila na něm obrovský nápis „Yes we camp“ (Ano, táboříme). Jde o narážku na heslo „Yes we can“ (Ano, můžeme), jež v loňské předvolební kampani často používal americký prezident Barack Obama. Protestující tak chtěli světovým představitelům připomenout, že tisíce lidí v Aquile po dubnovém ničivém zemětřesení stále ještě žijí v provizorních stanových táborech.

Dubnové zemětřesení v Aquile si vyžádalo na 300 lidských životů. V oblasti byla zaznamenána řada následných otřesů, naposledy minulý týden. Tamní úřady sestavily evakuační plán pro případ, že by se zemětřesení při nynějším třídenním summitu opakovalo. Záchranáři by zástupce jednotlivých zemí přestěhovali do stanů a poté je přepravili z města vrtulníky.