Až 17 mrtvých při explozi vagonů s plynem v Itálii

Řím - Čtyři cisternové vagony naplněné zkapalněným plynem vykolejily a vybuchly dnes u nádraží ve Viareggio na ligurském pobřeží západně od Florencie. Při tragédii zahynulo nejméně 12, podle některých zpráv až 17 lidí. Na 50 lidí bylo zraněno, z toho 35 vážně nebo velmi vážně. Bilance proto ještě není konečná, čtyři lidé jsou údajně pohřešováni. Za možnou příčinu neštěstí se považuje zlomení osy jednoho vagonu. Výbuch zasáhl domy v ulici vedoucí kolem nádraží, kde se objevily plameny.

K neštěstí krátce před půlnocí místního času blízko nádraží padesátitisícového města. Výbuch postihl oblast v okruhu 300 metrů, kde se podle očitých svědků rozpoutalo skutečné peklo. Kusy vagonů rozmetaných výbuchem zasáhly několik domů u nádraží. Další vagony vlaku ochladili hasiči vodou, aby zabránili dalším výbuchům. V ulici u nádraží se zřítily zřejmě dva obytné domy. Tlaková vlna podle agentur poškodila ještě desítky dalších menších obydlí a staveb.

Údaje o počtu obětí v závislosti na zdrojích kolísají mezi dvanácti a sedmnácti. Tento počet oznámila agentura ANSA. Někteří zranění mají ale popáleniny až na 90 procentech těla, takže další úmrtí nelze vyloučit. Starosta města Luca Lunardini mluvil také o čtyřech pohřešovaných. Oběťmi jsou obyvatelé obou zřícených domů a náhodní chodci. Podle dosavadních zpráv jsou mezi nimi nejméně tři děti. Šest lidí zemřelo v nemocnicích. Většina těl zatím nebyla identifikována. Některá jsou úplně zuhelnatělá a určení totožnosti bude velmi obtížné.
Hasiči dostali požár pod kontrolu až ráno

Záchranáři a hasiči krátce před úsvitem vyprostili z trosek domů tři živé děti. Ráno velitel hasičů oznámil, že požáry už byly zvládnuty. Pátrání v troskách pokračovalo. Velitel je označil za obtížné, protože v místech byl přívod plynu do domů. Šéf místní civilní obrany řekl, že riziková situace trvá, protože na místě jsou stále další cisternové vagony se zkapalněným plynem.

Z obavy před dalšími explozemi bylo z okolí nádraží evakuováno asi 2000 lidí. Někteří byli umístěni v místních institucích, pro některé musely být postaveny stany. Celá oblast byla uzavřena.
Příčiny se teprve šetří

Příčinu vykolejení vlaku vyšetřuje komise, kterou jmenoval italský ministr dopravy. Z trestněprávního hlediska se případem zabývá prokuratura v Lucce, která zkoumá, zda jsou podklady pro to, aby byl někdo obviněn. Obvinění by mohlo zahrnovat zavinění požáru a mnohonásobné zabití.

Oba strojvedoucí neštěstí přežili jen s lehkými zraněními. Podle agentury AP řekli, že těsně před vykolejením zadních vagonů vlaku ucítili nějaký náraz. „Kabina se zaplnila plynem, podařilo se nám vyskočit. Jsme naživu jen zázrakem,“ citovaly je italské servery. Strojvůdci také řekli, že před vykolejením jel vlak rychlostí 90 kilometrů v hodině, o deset méně, než je v daném místě povoleno. Italský ministr vnitra Roberto Maroni řekl, že strojvůdci se zřejmě nedopustili žádné chyby.