Piráti propustili belgickou bagrovací loď

Mogadišo - Po 71 dnech propustili somálští piráti unesenou belgickou bagrovací loď. Majitelé za ni zaplatili výkupné. Všech deset členů posádky je v pořádku. Piráti dál zadržují 12 plavidel a skoro dvě stovky námořníků. Jejich aktivita navíc roste, a to i přesto, že ve vodách Adenského zálivu hlídkují vojenské lodě Severoatlantické aliance.

Belgická bagrovací loď Pompei byla 18. dubna na cestě z Dubaje do Jihoafrické republiky. Severně od Seychell, kde měla doplnit zásoby, ji přepadli piráti. S majiteli začali jednat o výkupném, a to nakonec přispělo k osvobození plavidla i posádky. Belgický ministr obrany Pieter de Crem dnes oznámil: „Loď Pompei byla propuštěna časně ráno, naše rukojmí jsou svobodná, a to je nesmírně důležité.“

Belgie zažila námořní atak Somálců poprvé. Vzniklo proto federální krizové centrum. To odmítlo upřesnit výši vyplaceného výkupného. Piráti původně chtěli 8 milionů dolarů. Nakonec, jak sami uvedli, vzali za vděk necelými třemi miliony. „Ráno nám zavolal kapitán a oznámil, že loď opustil poslední pirát,“ uvedl Jaak Raes, ředitel belgického federálního krizového centra.

Piráti propustili bagrovací loď (zdroj: ČT24)

Somálské gangy, které řádí v Adenském zálivu a v Indickém oceánu, se letos zmocnily už 31 plavidel a pokusily se o přepadení skoro 150krát. Za celý minulý rok zajali piráti 42 lodí ze 111 pokusů. Jejich aktivita tedy prudce stoupá, přestože obrovské vodní plochy křižují mezinárodní válečné lodi určené právě k ochraně komerčních plavidel.