„Zdrťme je!“, křičelo 100 tisíc Severokorejců na USA

Soul - S pěstmi zdviženými nad hlavou a s výkřiky Zdrťme je! dnes na hlavním náměstí v severokorejské metropoli Pchjongjangu manifestovalo proti Spojeným státům na 100 000 lidí. Stalinistický režim uspořádal monstrózní demonstraci v době, kdy hrozí nejen Spojeným státům ozbrojenou akcí v případě jakékoliv provokace. Shromáždění bylo svoláno v den 59. výročí vpádu severokorejských jednotek do Jižní Koreje, čímž odstartovaly tříletý válečný konflikt.

KLDR odpoví na jakékoliv sankce nebo provokace USA jedním „zdrcujícím úderem“, prohlásil nejmenovaný severokorejský činitel. Například v rámci zpřísňujících sankcí OSN americký torpédoborec sledoval tento týden severokorejskou nákladní loď u čínských břehů. V jejím podpalubí byl pravděpodobně zakázaný náklad, zřejmě zbrojní arzenál pro Barmu. Tamní vojenské juntě Pchjongjang pomáhal již dříve s budováním zbrojního arzenálu, upozornil nejmenovaný odborník z jihokorejské rozvědky.

Jedna ze sankcí opravňuje členské země OSN požadovat prohlídky severokorejských plavidel podezřelých z přepravování zbraní. KLDR však jednoznačně prohlásila, že jakoukoliv inspekci bude považovat za válečný akt.

Pchjongjang na sankce OSN reagoval odchodem z rozhovorů o svém kontroverzním jaderném programu a přitvrdil protiamerickou rétoriku. Oznámil, že obnovuje jaderný program a provedl také jaderný test a několik testů balistických raket.

Konflikt si připomnělo o 5000 Jihokorejců

Výročí zahájení války, která skončila v roce 1953 podepsáním dohody o příměří, si připomnělo také v jihokorejském Soulu asi 5000 lidí, většinou amerických a jihokorejských veteránů a válečných vdov.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak na shromáždění prohlásil, že jeho země je připravena odpovědět na jakoukoliv hrozbu či provokaci. „Jihokorejská vláda je pevně odhodlána bránit životy a majetek svých lidí, vyvine také maximální úsilí k nalezení ostatků vojáků zabitých v korejské válce,“ řekl.

Demonstrace v KLDR
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo