Jaderný program KLDR je světovou hrozbou, shodli se prezidenti USA a Jižní Koreje

Washington - Severokorejský jaderný a raketový program představuje vážnou hrozbu pro region i svět. Prohlásil to americký prezident Barack Obama, který jednal se svým jihokorejským protějškem I Mjong-bakem. Obama vyzval k důslednému uplatňování mezinárodních sankcí vůči KLDR. Je podle něj nepřijatelné, aby se stala jadernou mocností, protože porušuje pravidla o nešíření jaderných technologií. Severní Korea o víkendu oznámila, že začne obohacovat uran a použije veškerý štěpný materiál na výrobu zbraní.

Obama Pchjongjangu vzkázal, že výrobou jaderných zbraní své vlastní bezpečnosti nedosáhne. Americký prezident prý proto dohlédne na to, aby státy dodržovaly novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN proti KLDR. Obama se navíc s I Mjong-bakem shodli, „za žádných okolností nedovolí, aby Severní Korea vlastnila jaderné zbraně“.

Jihokorejský prezident také vyzval vládu KLDR, aby propustila dvě americké novinářky, které jsou za protistátní činnost v Severní Koreji odsouzené k 12 letům nucených prací. Podle severokorejské zpravodajské agentury se dnes obě novinářky doznaly k tomu, že ilegálně překročily hranici mezi Čínou a Severní Korejí. Prezident Jižní Koreje vyzval ve Washingtonu také k propuštění zajatého jihokorejského dělníka.