Za ekologickou havárii po 20 letech půlmiliardová pokuta

San Francisco - Odvolací soud v San Francisku rozhodl, že společnost Exxon Mobil musí zaplatit 507,5 milionu dolarů za havárii tankeru z roku 1989. Do moře tehdy u Aljašky uniklo asi 40 milionů litrů ropy. Ropný tanker Exxon Valdez najel na podmořský korálový útes, následovala ekologická katastrofa. Zasaženo bylo přes 1 200 mil pobřeží v úžině Prince Williama.

Po havárii tankeru Exxon Valdez zemřely tisíce zvířat, trpělo i místní životní prostředí. Vyšetřování prokázalo, že vinu za nehodu nesl kapitán lodi. Záchranářům se tehdy dlouho nedařilo ropu v moři zachytit. „Situace byla problematická hlavně díky počasí. Bylo tam několik bouří. Klasické metody čištění se neosvědčily, takže se za pochodu hledaly nové možnosti, jak moře vyčistit,“ vysvětluje Jan Freidinger z Greenpeace.

Čištění pobřeží přišlo na 2,5 miliardy dolarů. Dopady katastrofy jsou ale dlouhodobé. Ropné látky, i když se zdá, že z povrchu již zmizely, dál přetrvávají například v potravním řetězci.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Hledal se proto viník škody a roztočil se soudní kolotoč. Exxon měl zaplatit 5 miliard dolarů jako odškodnění těm, kteří byli havárií nejvíc zasaženi, ale odvolal se. Americký soud nakonec rozhodl v neprospěch Exxonu, vyměřil mu pokutu ve výši 507 milionů, dal navíc také žalobcům nárok na navýšení o úrok skoro 6 procent, a to zpětně až do roku 1996.