Thaçi datum nezávislosti Kosova neřekl, dál se spekuluje o neděli

Priština/Bělehrad - Kosovský premiér Hashim Thaçi dnes navzdory spekulacím neoznámil datum, kdy Kosovo jednostranně vyhlásí nezávislost na Srbsku. Kosovský parlament se ale nadále připravuje na schválení zákonů nutných k osamostatnění. Jako nejpravděpodobnější den vyhlášení nezávislosti je nadále považována neděle.

Italská agentura ANSA s odvoláním na tiskového mluvčího Thaçiho uvedla, že kosovskoalbánští poslanci schválí deklaraci nezávislosti v neděli v 17:00. Premiérův úřad to ale popřel. Odtržení Kosova v nejbližších dnech se však zdá být hotovou věcí. Parlament si totiž odhlasoval změnu jednací procedury, která mu umožňuje během 24 hodin schválit všechny zákony nutné k vyhlášení nezávislosti. Toto opatření jen potvrzuje domněnky, že dnem vyhlášení kosovské nezávislosti bude neděle.
 
Podle agentury AFP měl datum oznámit Thaçi na dnešní tiskové konferenci v Prištině. Premiér však žádný termín nesdělil a pečlivě se vyhýbal i slovu „nezávislost“. Prohlásil pouze, že kosovský parlament schválí zákony, které Kosovu zajistí „lepší budoucnost“.

Srbský prezident Boris Tadić řekl, že Bělehrad v reakci na osamostatnění Kosova pravděpodobně výrazně omezí diplomatické styky se zeměmi, které jeho nezávislost uznají. Neplánuje ale styky zcela přerušit. „Nikdy nevzdám boj za naše Kosovo a všemi silami budu bojovat za to, aby se Srbsko připojilo k Evropské unii,“ slíbil Tadić, který se dnes ujal svého úřadu.

Evropská unie se chystá do zatím jihosrbské provincie vyslat policejní a administrativní misi EULEX. Mluvčí Evropské komise dnes také potvrdila, že EK společně se Světovou bankou připravují dárcovskou konferenci pro Kosovo. Konference, na níž by šlo o to získat finanční prostředky na obnovu hospodářství a infrastruktury v novém státě, by se měla konat v červnu. 

V Kosovské Mitrovici na severu provincie se dnes sešli zástupci menšinových kosovských Srbů. Odmítli plánované vyhlášení nezávislosti, paralelní parlament však nevytvořili. Podle srbské rozhlasové stanice B92 se tak rozhodli na pokyn z Bělehradu. Zastupitelský sbor kosovských Srbů má vzniknout až na základě květnových parlamentních voleb v Srbsku.