Při požáru jeslí v Mexiku zemřelo nejméně 38 dětí

Mexiko - Nejméně 38 dětí od tří měsíců do tří let uhořelo při požáru, který zasáhl jesle v mexickém státě Sonora na severozápadě země. Dalších 47 dětí a ošetřovatelů muselo být převezeno do nemocnice s popáleninami nebo s dýchacími potížemi. Oheň se nejspíš rozšířil ze sousední garáže, kde došlo z dosud neznámých důvodů k silnému výbuchu. Podle mexických médií se plameny šířily tak rychle, že některé děti nebylo možné včas evakuovat. Jesle a školka mexické služby sociálního zabezpečení leží v hlavním městě Hermosillo.

Děti s těžkými popáleninami byly převezeny do specializované nemocnice v americké Arizoně, která se státem Sonora hraničí. Patnáct z nich je v kritickém stavu. „Nyní se soustřeďujeme na to, abychom zachránili co možná nejvíce dětí,“ uvedl guvernér Sonory Eduardo Bours. Hasiči podle něj museli prorážet zdi, aby se k dětem v hořící budově dostali. Mnoho jich zemřelo na udušení. Podle místního tisku bylo v době nehody v budově asi 142 dětí. Oheň je zřejmě překvapil zrovna po obědě, když byly uloženy k odpolednímu spánku.

Příčina požáru je zatím neznámá. Podle prvních poznatků se oheň mohl rozšířit ze sousední garáže, kde došlo z dosud neznámých důvodů k silnému výbuchu. Poté explodovaly benzinové nádrže automobilů v garáži a oheň se prudce a rychle rozšířil až ke školce. Hasičům trvalo dvě hodiny, než požár dostali pod kontrolu.

Mexická vláda vyslala na místo tým 15 specialistů na popáleniny, tři
zdravotnické letouny a další lékařské vybavení, řekl prezident Felipe
Calderón. Prezident také nařídil generálnímu prokurátorovi Eduardu Morovi, aby zahájil vyšetřování.